Om de orde bij onder meer de Belastingdienst te herstellen, zijn er twee ministers nodig op het departement Financiën, zo bepleitte 50PLUS-senator Martin van Rooijen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer.

Volgens Martin van Rooijen, zelf oud-staatssecretaris van Financiën, is de Belastingdienst een bijna Total Loss en stapelen de schandalen bij deze dienst zich op. Een extra minister voor de Rijksbegroting en belastingen moet onderdeel van de oplossing zijn.

Teloorgang Belastingdienst

De teloorgang van de Belastingdienst noemt Martin een ‘dieptepunt’ van tien jaar kabinet Rutte. “Ooit was de Belastingdienst één van de meest voortreffelijke diensten van de overheid: nauwkeurig, rechtmatig en zorgvuldig. En nu een bijna Total Loss. In de deconfiture van de Belastingdienst is de Staat in zijn hart geraakt.” En dat terwijl de fiscus volgens Van Rooijen juist een toonbeeld van betrouwbaarheid zou moeten zijn. “De Belastingdienst heeft toegang tot elke portemonnee en tot elke schatkist in de samenleving en moet geolied werken en door en door betrouwbaar zijn”, zei hij dinsdag tijdens zijn bijdrage aan de APB in de Eerste Kamer.

Verdubbeling

Namens de Eerste Kamerfractie van 50PLUS pleit Martin van Rooijen daarom voor een verdubbeling van het aantal ministers op het departement van Financiën. “Eén thesauriale minister, dus voor het te voeren monetaire en financieel-economische beleid. En een voor zowel Rijksbegroting als Belastingen. Het wordt tijd dat de portefeuille van fiscale wetgeving en uitvoering op ministersniveau wekelijks in de Ministerraad is vertegenwoordigd.”

© 31 oktober 2020