Covid-test - Beeld: FatemehT (Pixabay)In Nederland komen binnenkort enkele snelteststraten. Maar voor de miljoenen mensen die minder mobiel zijn of geen auto hebben, is dat geen oplossing. Want alle corona-teststraten zijn op industrieterreinen en voor die groep mensen niet goed bereikbaar. Daarom wil 50PLUS dat mensen met een kwetsbare gezondheid, waaronder veel ouderen, thuis een coronatest kunnen doen.

“De coronateststraten zitten bijna allemaal op een industrieterrein en het kost gemiddeld ruim een half uur om er met de auto te komen”, zegt Liane den Haan, lijsttrekker van 50PLUS. “Mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, hebben dus een probleem. We horen van veel ouderen dat ze zich dan ook niet laten testen. Daarom stel ik voor dat mensen met een kwetsbare gezondheid en ouderen een corona-sneltest (die op dit moment ontwikkeld worden) op hun huisadres krijgen opgestuurd. Dan kunnen ze - bij klachten - de test thuis doen. Dat zou - naast de initiatieven van thuiszorgorganisaties om thuis te testen - enorm helpen.”

Meer vertrouwen

Uit onderzoek blijkt dat veel ouderen zich in hun huis terugtrekken. Uit angst voor besmetting met corona gaat driekwart van de ouderen (!) niet meer naar activiteiten, minder naar de supermarkt en ziet (bijna) geen andere mensen meer. Liane den Haan: “We zien dat heel veel mensen niets meer ondernemen en eenzaam zijn. En dat heeft grote gevolgen voor hun fysieke en mentale gezondheid. Ik geloof dat als mensen een sneltest in huis hebben, ze wat meer vertrouwen hebben en net wat meer durven. Het zou al zo fijn zijn als ze even naar buiten of naar de supermarkt gaan. Op die manier kan sociaal isolement worden voorkomen.”

Verdere eenzaamheid voorkomen

“Ik stel voor dat bij het doosje waar de sneltest in zit, een folder zit met informatie over (online) activiteiten die organisaties in deze coronatijd organiseren. En we kunnen het nummer van de telefoonlijnen opnemen die mensen kunnen bellen om een praatje te maken of om even hun hart te luchten in deze moeilijke tijd. Dat voorkomt eenzaamheid, sociaal isolement en depressies”, aldus de lijsttrekker van 50PLUS. De partij wil ervoor zorgen dat kwetsbare en oude mensen zo snel mogelijk een thuis-test opgestuurd krijgen. Dat kan via de huisarts of de thuiszorgorganisaties. Op die manier kunnen ook mensen met mobiliteitsproblemen getest worden op corona en voorkomen we verdere eenzaamheid.

► Kijk hier naar de uitzending van de 5 Uur Show met Liane

© 29 oktober 2020