Lockdown op Scrabble - Foto: jag2020 (Pixabay)Kiezers van 50PLUS willen geen lockdown, ze willen wel strengere coronamaatregelen. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Als het aantal coronabesmettingen stabiel blijft, wil 67 procent van de kiezers van 50PLUS geen lockdown, maar wel strengere maatregelen. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond, waarbij gekeken is naar het stemgedrag van de respondenten. Liane den Haan, lijsttrekker van 50LUS, waarschuwt voor grote eenzaamheid en sociaal isolement onder ouderen.

Coronamaatregelen aanscherpen

Twee derde van de 50PLUS-kiezers wil dat de coronamaatregelen worden aangescherpt, maar geen complete lockdown. 18 procent van de kiezers van 50PLUS geeft aan dat een complete lockdown wel het beste is; waarbij ook de scholen dichtgaan. 5 procent wil ook en complete lockdown, maar dan één waarbij de basisscholen open blijven. Ten slotte wil 8 procent dat de huidige maatregelen worden gehandhaafd. Uit die analyse blijkt dat de angst van mensen om besmet te worden of te overlijden aan het coronavirus een sterkere relatie heeft met de gewenste maatregelen.

Steeds grotere eenzaamheid

“Deze cijfers sluiten aan bij eerder onderzoek waaruit blijkt dat drie kwart van de senioren zich terugtrekt in hun huis uit angst voor het coronavirus”, zegt Liane den Haan, lijsttrekker van 50PLUS. “Vooral oudere mensen hebben op dit moment weinig sociale contacten en ondernemen geen activiteiten. Ik begrijp heel goed dat zij geen lockdown willen en wijs het kabinet op de steeds grotere eenzaamheid en het sociaal isolement onder ouderen.”

Grafiek onderzoek Peil.nl

© 3 november 2020 - Grafiek van Peil.nl