Nederlandse vlag - Foto: Mabel Amber (Pixabay)“Nederland is een prachtig land met normen en waarden die ik koester. Een land met verschillende culturen, waar we vrijheid van religie hebben, het eerste land op de wereld dat het burgerlijk huwelijk openstelde voor homo’s en lesbiennes. Het land van respect en tolerantie, met vrijheid van meningsuiting en democratie.”

Zo begon fractievoorzitter Corrie van Brenk vandaag haar inbreng in de Tweede Kamer bij het debat over de terreurdaden in Frankrijk. Corrie vervolgde: “De aanslagen van de afgelopen weken hebben mij diep geraakt. Ik wens dan ook alle nabestaanden veel sterkte met het verlies van hun dierbaren. In het bijzonder wil ik ingaan op de verschrikkelijke aanslag op geschiedenisleraar Samuel Paty. Hij was een leraar met liefde voor zijn vak. Als leraar breng je kennis en vaardigheden over aan leerlingen. Je leert ze respect en begrip te hebben voor verschillende meningen. Een satirische cartoon die door hem besproken werd in de les werd zijn dood.

Ook op het Emmauscollege in Rotterdam hing een cartoon over Charlie Hebdo. Ook hier hebben leerlingen een foto gemaakt en op social media geplaatst. Vanwege de bedreigingen die hier op volgden, moet de betreffende leraar nu onderduiken. En dit alles na de gebeurtenissen in Frankrijk. De leerlingen wisten dus precies wat de gevolgen zouden kunnen zijn voor de leraar. Dit is een bewuste actie geweest. Als we hier vrijheid van religie hebben, dan moet men ook accepteren dat we vrijheid van meningsuiting hebben.

‘We moeten hier keihard tegen optreden, anders raken we onze vrijheid kwijt’

Wat gaat de minister doen om de veiligheid van de leraren te waarborgen? En wat doet de minister aan het islamitisch fundamentalisme in Nederland? We moeten hier keihard tegen optreden, anders raken we onze vrijheid kwijt. De vrijheid die we koesteren. Wij vinden het, zoals Zihni Özdil afgelopen weekend in NRC treffend schreef, onverteerbaar dat de islamitische meiden die de intimidatie van de Rotterdamse leraar in gang hebben gezet op school mogen blijven en vrolijk tentamen mogen doen, terwijl hij door hun toedoen zit ondergedoken.

De aangifte door president Erdogan tegen onze collega Wilders is onacceptabel. Wij laten ons niet de mond snoeren door een man die in zijn eigen land als een dictator regeert. Een Nederlandse parlementariër moet zich kunnen uitspreken zonder bang te zijn voor de gevolgen. Wij zijn gekozen door het volk en zijn de stem van het volk. Ook al ben ik het niet altijd met hem eens, ik heb respect voor het feit dat hij zijn mening durft te blijven geven. Dat vergt moed. Het is dan ook onverteerbaar dat hij dit – al jarenlang – met zijn vrijheid moet bekopen.

‘Haat zaaien en klikgedrag moeten worden aangepakt’

Regelmatig zijn Nederlandse volksvertegenwoordigers de dupe van intimidatie. Ook volksvertegenwoordigers met een Turkse of Marokkaanse achtergrond. Steeds meer Nederlanders met een migratieachtergrond zijn bang om hun mening te geven omdat ze bedreigd worden. De sociale controle onder de Turkse en Marokkaanse bevolking is heel groot. Haat zaaien en klikgedrag moeten wat ons betreft worden aangepakt. Hoe denkt de minister dit probleem op te lossen? Het kan toch niet zo zijn dat niet-praktiserende moslims doodsbedreigingen krijgen en als afvallige worden uitgemaakt? Zij moeten kunnen leven in alle vrijheid.

Ik krijg helaas regelmatig verontrustende signalen van Nederlanders met een Turkse achtergrond. Zij ontvangen brieven van het Turkse consulaat met het verzoek Facebookberichten en tweets te verwijderen omdat ze beledigend zouden zijn voor president Erdogan. Heeft de minister deze signalen ook ontvangen en hoe denkt hij hiermee om te gaan? Buitenlandse inmenging is wat ons betreft onacceptabel.

We leven hier in vrijheid. We kunnen zijn, wie we willen zijn. We dwingen niemand om hier te blijven wonen. Als mensen onze vrijheden met de daarbij horende normen en waarden niet accepteren, is er dan wel plek voor deze mensen in Nederland?”

© 12 november 2020