Minister De Jonge geeft toe onvoldoende wendbaar te zijn geweest bij de ontwikkelingen rondom de vaccinaties. “Maar wendbaarheid is absoluut nodig!”, stelt Léonie Sazias. Het Kamerlid van 50PLUS vindt dat nu alle beschikbare mensen en middelen moeten worden ingezet tijdens het vaccinatieprogramma. “Het is nu alle hens aan dek!”

Corona vaccin - Foto: Nataliya Vaitkevich (Pexels)

Telkens verandert het vaccinatieschema weer. Enerzijds begrijpelijk: elke keer doen zich weer nieuwe feiten voor. “Maar gezien die voortdurende veranderingen is wenbaarheid absoluut noodzakelijk”, stelt Kamerlid Léonie Sazias. Aan wenbaarheid ontbreekt het minister De Jonge; hij geeft zelf toe ‘onvoldoende wendbaar te zijn gebleken om de veranderingen snel genoeg te kunnen accommoderen.’

Verbieden van leeftijdsdiscriminatie

Naast heel veel vragen aan de bewindsman over het komende vaccinatietraject (zie inbreng hieronder) sprak Léonie ook haar tevredenheid uit over het expliciete verbod door het kabinet van leeftijdsdiscriminatie op de intensive care. “Hopelijk zal de toepassing van Code Zwart niet en nooit aan de orde komen, maar we zijn wel blij dat het kabinet leeftijdsdiscriminatie wil verbieden, desnoods wettelijk. Het gaat niet om leeftijd maar om kwetsbaarheid”, aldus het Kamerlid van 50PLUS.

De inbreng van Kamerlid Léonie Sazias bij het debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus met minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid:

“Nu is de verwarring echt wel helemaal compleet. Gisteren zaten we met spanning te wachten op een brief van de minister. Die kwam maar niet en ondertussen kwamen er alle berichten via de media binnen. Hoe vaak heeft u als voorzitter daar al geen aandacht voor gevraagd. Ik dacht dat we hadden afgesproken dat we dat niet meer zouden doen?

Wij het laatste land in Europa dat begint met vaccineren, terwijl de vaccins al meer dan een week liggen te wachten in Oss. Dan komt er een oproep van Diederik Gommers en Ernst Kuipers om het ziekenhuispersoneel prioriteit te geven en dan zegt de minister eerst ‘nee ‘en daarna toch ‘ja’.

De minister zegt dan: ‘Ik kan nu vaststellen dat we onvoldoende wendbaar zijn gebleken om de veranderingen die zich voordeden snel genoeg te kunnen accommoderen.’ Maar die wendbaarheid is absoluut nodig gezien de voortdurende veranderingen.

In de vaccinatieroute wordt een belangrijke plek ingenomen door het Moderna-vaccin, daar zouden de huisartsen mee ingeënt worden. Nu de EMA hier gisteren geen goedkeuring aan heeft gegeven wordt de strategie dus wéér anders. Wanneer verwacht de minister dat die goedkeuring wel afkomt? En hoe gaat de strategie nu weer aangepast worden?

Zo was de bedoeling dat mensen ouder dan 75 jaar ook het vaccin Moderna zouden krijgen. Maar is het al zeker dat dat net zo goed voor ouderen werkt als het Pfizer-vaccin?

In de brief staat dat er wordt verwacht dat er voldoende personeel zal zijn om de GGD’s te helpen met prikken. Toch zien we nog heel veel vacatures online staan. Het Rode Kruis en Defensie staan klaar om te helpen, maar heeft u al aan de brandweer gedacht? Zij zijn meestal ook goed opgeleid en willen graag helpen. De voorzitter van de veiligheidsregio Gooi & Vecht – Pieter Broertjes, de burgemeester van Hilversum – deed vorige week een oproep bij de brandweer en binnen 24 uur had hij 75 aanmeldingen binnen. Al was het maar voor ondersteunende functies. Wil de minister deze helpende hand ook overwegen? Het is alle hens aan dek!

Ziekenhuizen mogen vanwege privacywetgeving niet registreren welke medewerkers het coronavaccin hebben gehad. Bij hepatitis B gebeurt dat wel, het kan zelfs consequenties hebben voor werkzaamheden als zij weigeren om zich te laten vaccineren. De ziekenhuizen hebben gesmeekt om hun medewerkers met voorrang te laten vaccineren, omdat het water hen aan de lippen staat. Dan moeten ze toch weten wie wel en wie niet is ingeënt? Waarom bij hepatitis B wel en bij corona niet. Hoe ziet de minister dit?

Wat betreft de lockdown is 50PLUS het er mee eens dat de scholen niet eerder opengaan. Wij zijn heel benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek of kinderen het virus al dan niet kunnen overdragen, zeker gezien de nieuwe Engelse variant. Is de testcapaciteit berekend op het feit dat nu ook kinderen onder de 12 jaar getest gaan worden?

Duitsland gaat de lockdown-maatregelen verlengen. Hoe groot is de kans dat dat in Nederland ook gaat gebeuren? We kunnen het beter goed doen dan iedere keer op en neer gaan. De besmettingen lijken nu iets te dalen, maar de ziekenhuizen zien een piek in de opnames.

En dan is het ook van belang dat er goed wordt gehandhaafd. Het is niet te geloven dat er een demonstratie plaatsvindt met 1750 mensen zonder mondkapje die zich niet aan de afstandsregels houden. Hoe kijkt de minister aan tegen de demonstratie in Haarlem afgelopen zondag?

Het is een tegenvaller dat de rechter een streep heeft gezet onder de verplichte coronatest van terugkerende reizigers. De overheid gaat hiertegen in beroep en het via een ministeriële regeling verplichten. Wanneer is dat geregeld?

Hopelijk zal de toepassing van Code Zwart niet en nooit aan de orde komen, maar we zijn wel blij dat het kabinet leeftijdsdiscriminatie wil verbieden, desnoods wettelijk. Hoewel het uiteindelijk de artsen zijn die daar voor staan en er over moeten besluiten. Het gaat om kwetsbaarheid en absoluut niet over leeftijd, maar ik vertrouw erop dat de artsten de juiste keuze maken. Ook de ouderenbonden zijn tegen het loten, en daar sluit ik mij bij aan.

Uiteindelijk staan we hier met nog heel veel vragen waar nog geen antwoord op is. Iedere dag komen er nieuwe feiten naar buiten. Het lijkt me verstandig om volgende week weer bij elkaar te komen.”

► Volg 50PLUS; meld u aan voor de gratis digitale nieuwsbrief!

© 5 januari 2021