De Intensive Care in een ziekenhuisHet kabinet heeft besloten dat jongeren uiteindelijk voor ouderen gaan als er een beddentekort ontstaat op de intensive care. Artsen mogen bij ‘code zwart’ vasthouden aan leeftijd als criterium voor de keuze om iemand wel of niet te behandelen. 50PLUS vindt dat onacceptabel en is zwaar teleurgesteld in dit besluit van het kabinet.

“Het kabinet geeft hiermee aan dat ouderen minder waard zijn dan jongeren”, vindt Liane den Haan. “Dat is wat 50PLUS betreft echt onbespreekbaar. Nederland vergrijst: de helft van alle volwassenen in Nederland is 50 jaar of ouder. Waar gaan we met dit land naartoe als we dit soort keuzes accepteren? Leeftijd mag wat mij betreft nooit een criterium zijn om iemand wel of niet te behandelen.”

Kwetsbare gezondheid

“We moeten bij deze keuze niet kijken naar iemands leeftijd, maar naar zijn of haar medische gezondheid, de overlevingskans en levensverwachting na een IC-opname”, stelt de lijsttrekker van 50PLUS. “Ouderen hebben lang niet allemaal een kwetsbare gezondheid.”

Zelf beslissen

50PLUS vindt het cruciaal dat mensen in staat worden gesteld om op een rustig moment zelf hun afwegingen te maken over wel of geen IC-opname. Zonder dat er acute haast bij is. “Het is daarom belangrijk dat huisartsen met hun kwetsbare patiënten – ongeacht hun leeftijd – het gesprek aangaan over de IC-triage. Zodat mensen zelf kunnen beslissen”, aldus Liane den Haan.

Volg 50PLUS: meld u aan voor de gratis digitale nieuwsbrief!

© 11 januari 2020