50PLUS is het eens met de voorgestelde maatregelen van het kabinet, zoals de avondklok. “We kunnen nu beter een harde klap geven dan langdurig doorkwakkelen”, vindt Léonie Sazias. Het Kamerlid wees op dé taak van dit moment: “Vaccineren, vaccineren, vaccineren!”

Vaccins voor corona - Foto: Torsten Simon (Pixabay)

50PLUS staat achter de extra maatregelen van het kabinet om het coronavirus de baas te worden en – ook met het oog op de komst van besmettelijkere varianten – te blijven. De avondklok, een verdere beperking van bezoek en een vliegverbod uit sommige landen en werelddelen kan op de steun van 50PLUS rekenen. “We kunnen nu beter een harde klap geven dan langdurig doorkwakkelen”, zei Léonie Sazias tijdens het coronadebat. Het Kamerlid wil wel precies weten hoe het zit met het advies om bezoek tot één persoon per dag te beperken.

Tempo omhoog! 

Léonie hamerde erop dat er nu vooral één ding moet gebeuren: “Vaccineren, vaccineren, vaccineren!” Tot nu toe zijn er 100.000 mensen gevaccineerd. “Maar dat tempo moet omhoog! De tweede prik wordt uitgesteld naar zes weken, maar halen we dan de bescherming van 95 procent nog wel?”, wilde het Kamerlid van 50PLUS van de bewindslieden weten.

Lees ook: 50PLUS, net als meerderheid senioren, voorstander van avondklok

Lees hieronder de volledige inbreng van Kamerlid Léonie Sazias in het debat over de ontwikkelingen rond het coronavirus met minister-president Rutte, minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, minister Van Ark van Medische Zorg en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid:

“Het percentage positief getesten is wat gedaald, naar 11,7 procent, maar toch zijn we allemaal erg bang voor de opkomst van de besmettelijkere Britse variant. En dan is er ook nog een Zuid-Afrikaanse variant en een Zuid-Amerikaanse variant. Die laatste is mogelijk nog besmettelijker dan de Britse mutatie en er zijn vraagtekens of het vaccin wel werkt bij die Zuid-Amerikaanse variant.

Daarnaast maken we ons grote zorgen om de berichten dat gevaccineerden de besmetting mogelijk nog wel door kunnen geven.

Het kabinet komt nu met nieuwe aangescherpte maatregelen, zoals een verdere beperking van bezoek, een vliegverbod en een avondklok.

Een vliegverbod voor vluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika lijkt ons verstandig. Het was onbegrijpelijk dat met de toestanden in Engeland en Ierland er gewoon nog zo’n twintig vluchten per dag aankwamen op Schiphol.

Wat betreft het advies om bezoek tot één persoon per dag te beperken, dat brengt ook vragen met zich mee. Als ’s morgens de wijkverpleegster is geweest, is dat dan je portie bezoek voor de dag?

De avondklok is voor Nederland een heftige nieuwe maatregel die veel voeten in aarde heeft. Om te beginnen zullen de uitzonderingen worden geformuleerd:
- Zorgpersoneel / wijkverpleegkundigen
- GGD test- en vaccinatiemedewerkers
- Mantelzorgers
- Bezorgdiensten
- Boodschappendiensten

We zijn blij dat er meteen aan mantelzorgers is gedacht en dat we daar niet achteraf naar moeten vragen.

Maar er zullen meer beroepsgroepen zijn die uitgezonderd moeten worden. Zoals televisiemedewerkers, en hoe gaan we dat hier in de Kamer doen? Geen late debatten meer en misschien toch een digitaal quorum zoals in de Eerste Kamer al wel is geregeld?

We kunnen nu beter een harde klap geven dan langdurig doorkwakkelen. Ook al vrezen we dat het voorlopig nog gaat duren. Handhaving van de avondklok zal, vooral in de grote steden, nog wel lastig worden. Evenals de quarantaineplicht. We begrijpen dat dat nodig is als 20 procent van de positief geteste mensen gewoon naar buiten gaat. Het is me niet helemaal duidelijk hoe de minister dit wettelijk wil gaan regelen en wat precies het verschil is tussen optie 1 en optie 2. Kan de minister dit nog nader toelichten?

50PLUS heeft ook oog voor de problemen van jongeren. Daarom zijn we blij met het budget van 62 miljoen voor het Jeugdpakket. Het is hoe dan ook een groot offer voor jongeren en alleenstaanden.

Wat we nu moeten doen is vaccineren, vaccineren, vaccineren! Er zijn tot nu toe 100.000 mensen gevaccineerd, maar dat tempo moet omhoog. De tweede prik wordt uitgesteld naar zes weken, maar halen we dan de bescherming van 95 procent nog wel?

Het testen bij de GGD’s gaat nu redelijk goed. De uitslag heb je meestal al binnen een dag. Kan het testen nu ook uitgebreid worden voor mensen zonder klachten? Vanaf 1 maart is het de bedoeling dat iedereen zich ongeveer één keer per maand kan laten testen. Kunnen we dat niet naar voren halen?

Ik heb tijdens de persconferentie niets gehoord over thuiswerken terwijl het op de weg gewoon echt druk is, veel drukker dan tijdens de eerste golf. Besmettingen op het werk staan op de tweede plek. De minister is in gesprek met de sociale partners. Hoe gaat hij er voor zorgen dat het thuiswerken dwingender wordt nageleefd?”

Blijf 50PLUS volgen! Meld u hier aan voor de gratis digitale nieuwsbrief

© 21 januari 2021