Rellen - Foto: Vital1na (Pexels)“Avondklok, rellen, plunderingen en een falende vaccinatiestrategie. De swing is er wel uit bij dit kabinet”, constateerde Corrie van Brenk somber bij het ingelaste debat over de rellen in Nederlandse steden. De fractievoorzitter vindt dat de door de avondklokrellen getroffen ondernemers financieel gecompenseerd moeten worden.

De Tweede Kamer had een extra debat over de rellen in Nederland ingelast. Fractievoorzitter Corrie van Brenk had twee minuten spreektijd. Ze zei:

“Grimmig. Een klein jaar na de uitbraak van deze pandemie en nog maar twee maanden na de lichte euforie over de vaccins, wordt de sfeer in Nederland ineens een heel stuk grimmiger. Het incasseringsvermogen van de samenleving wordt op de proef gesteld. 50PLUS heeft nog steeds vertrouwen in dat incasseringsvermogen, maar dat is eerder ‘óndanks’ dan ‘dánkzij’ de aanpak van dit kabinet.

Gidsland? Vandaag even niet! En ‘gisteren’ ook al niet. Het kabinet is immers net gevallen over een toeslagenaffaire die z’n weerga niet kent. Avondklok, rellen, plunderingen en een falende vaccinatiestrategie. Ineens bungelen we onderaan het belangrijkste lijstje van de wereld. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het één wat met het ander te maken heeft. De swing is er wel uit bij dit kabinet. Het land is corona-moe. Voor velen staat het leven op z’n kop of op instorten.”

Hoop en solidariteit

In de wandelgangen van de Tweede Kamer ging Corrie nog in op het leed dat mensen, onder wie veel ondernemers, door de relschoppers is aangedaan: “Het belagen van ziekenhuizen, het plunderen van winkels van hardwerkende ondernemers. Die laatste elektronicazaak die nog standhield in jouw winkelstraat naar de gallemiezen helpen; hoe durf je! Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam verwoordde het precies goed. Burgers zijn gaan helpen met opruimen, en de crowdfundingsactie voor de Primera in Den Bosch, dat is hartverwarmend. Vanuit het land komt de hoop en de solidariteit van alle kanten. Dat is óók Nederland, waardoor ik vertrouwen heb in een goede afloop!”

Corrie stelde tot haar afschuw vast dat de schade van de avondklokrellen neerslaat bij een relatief klein aantal ondernemers. “Het kabinet geeft in totaal misschien wel meer dan honderd miljard euro uit om de economische schade van deze pandemie te beperken”, vervolgt ze. “Een ruimhartige ondersteuning voor de ondernemers die - letterlijk - de klappen hebben opgevangen ligt wat mij betreft dan ook voor de hand. Dat gaat waarschijnlijk slechts over miljoenen. Ik hoop dat het kabinet zich gaat inzetten voor een faire compensatie van de door rellen en plunderingen getroffen ondernemers. Immers, als het coronabeleid van het kabinet onberispelijk was geweest, dan was de avondklok er misschien niet eens gekomen!”

► Blijf 50PLUS volgen! Meld u hier aan voor de gratis digitale nieuwsbrief

© 27 augustus 2021