Veel ouderen komen met de verlengde lockdown in een groter sociaal isolement. Het dikke pak sneeuw waarmee Nederland werd verrast, is prachtig om te zien, maar kan dat isolement nóg verder vergroten. Kijk naar anderen om, vraagt lijsttrekker Liane den Haan. “Een praatje, kaartje of bloemetje doet wonderen in deze moeilijke tijd. Normaal zou ik dit nooit zeggen, maar nu roep ik toch iedereen op: Veeg je eigen straatje schoon!”

Liane veegt haar stoep schoon

Prachtig om te zien, dit winterweer, vindt ook Liane den Haan. “Maar het zorgt voor veel mensen ook voor ongemak”, weet de lijsttrekker van 50PLUS. Daarom haar oproep: “Laten we wat extra rekening houden met onze medemens en allemaal onze stoep sneeuw- en ijsvrij houden. Dan kunnen mensen met een visuele beperking of mensen die slecht ter been zijn ook even naar buiten. Voor een boodschap, een frisse neus of om even in beweging te zijn. Normaal zou ik het niemand aanraden, maar nu zeg ik uit de grond van m’n hart: Veeg je eigen straatje schoon!”

Verlengde lockdown

Premier Rutte en minister De Jonge verlengden onlangs de lockdown tot zeker 2 maart. “We hebben begrip voor het feit dat die lockdown is verlengd”, zegt Liane, “maar we waarschuwen voor nog groter sociaal isolement van velen.”

Depressief

“In de eerste coronagolf vorig jaar hebben we een enorme saamhorigheid gezien”, vertelt Liane. “Er werd veel georganiseerd om mensen door deze ellendige tijd heen te helpen. Dat zien we nu bijna niet, terwijl het nog steeds heel hard nodig is. Misschien wel harder dan ooit! Want steeds meer jongeren én ouderen raken depressief en in een sociaal isolement.”

Moeilijke tijd

50PLUS roept iedereen op om naar anderen om te kijken. “Een praatje, kaartje of bloemetje doet wonderen in deze moeilijke tijd. Eén bezoeker per dag is weinig, maar maakt precies het verschil voor mensen die een klein of helemaal geen sociaal netwerk hebben”, aldus Liane den Haan.

► Volg 50PLUS; meld u aan voor de gratis digitale nieuwsbrief!

© 9 februari 2021