Zorgen om verkiezingen en briefstemmen

In Frankrijk worden regionale verkiezingen uitgesteld, in Spanje was de opkomst bij verkiezingen in Catalonië ruim 22 procent lager en in Den Haag pakte een klein experiment onder senioren met briefstemmen niet positief uit. Allemaal redenen om zorgen te hebben over de landelijke verkiezingen die op 17 maart worden gehouden.

Briefstemmen - Beeld: Pixabay

Tweede Kamerlid Gerrit Jan van Otterloo stelde schriftelijke Kamervragen aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken over de aanstaande verkiezingen op 17 maart. Aanleiding tot de bezorgde vragen waren berichten in de media over briefstemmen voor ouderen en verkiezingen in Frankrijk en Spanje.

In Den Haag probeerde een groep van twaalf senioren het stemmen per post uit. Door de coronacrisis mogen alle 70-plussers in ons land hun stem per brief uitbrengen. Naar schatting gaat het om 2,4 miljoen kiesgerechtigden die mogen poststemmen. Volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken overweegt 28 procent van de oudere stemgerechtigden via de post te stemmen. Bij het kleine experiment in Den Haag bleek dat een deel van de ouderen ongemerkt een ongeldige stem uitbracht. “Als deze aantallen zich landelijk vertalen, dan wordt het een drama”, oordeelde de onderzoeksleider.

Voorlichting

Gerrit Jan van Otterloo wil de mening van minister Ollongren over dit mini-onderzoekje weten. “Weet u op welke onderdelen dit fout is gegaan?”, vroeg het Kamerlid aan de bewindsvouw. Gerrit Jan wil weten op welke wijze er aan de 70-plussers voorlichting zal worden gegeven over het op de juiste wijze invullen van een briefstembiljet. Het Kamerlid wil ook van de minister horen met welk percentage fout ingevulde formulieren zij rekening houdt.

Angst voor verspreiding

In Frankrijk en Spanje staan respectievelijk regionale verkiezingen op stapel en zijn ze net achter de rug. De Franse regering besloot de voor maart geplande regionale verkiezingen drie maanden later te houden in verband met de coronapandemie. In Frankrijk is men bang dat het Covid-virus zich snel zal verspreiden onder kiezers die bij het stembureau in de rij staan. In Catalonië gingen de regionale verkiezingen wel door, maar werden ze bemoeilijkt door corona. De opkomst bij de Spaanse verkiezingen was liefst 22,5 procent lager dan vier jaar geleden.

Opkomstpercentage

Gerrit Jan van Otterloo vraagt aan minister Ollongren welke parallellen zij ziet tussen de situatie in Frankrijk en die in Nederland. “Welke concrete criteria hanteert u om te beoordelen of de Nederlandse verkiezingen al dan niet veilig kunnen plaatsvinden?”, vroeg hij aan de bewindsvrouw die verantwoordelijk is voor de verkiezingen. En: “Hoe oordeelt u over het bericht dat in het politiek zeer gemotiveerde Catalonië de opkomst bij regionale verkiezingen ruim 22,5 procentpunt lager lag dan bij de vorige verkiezingen?” Gerrit Jan wil ook van Ollongren weten welk opkomstpercentage zij verwacht, en acceptabel vindt. “De regering stelt dat nog tot een week voor de verkiezingen besloten kan worden ze uit te stellen; heeft de regering een uiterste datum waarop zij uiterlijk het besluit wil nemen?”, sloot Gerrit Jan van Otterloo zijn schriftelijke vragenreeks aan de minister af.

► Blijf 50PLUS volgen! Meld u hier aan voor de gratis digitale nieuwsbrief

© 22 februari 2021