Acht op de tien mensen uit de achterban van 50PLUS denkt dat het verstandig is de terrassen en buitenruimten te openen voor het publiek. Het vermindert en voorkomt ongeregelde samenkomsten waar de kans op corona groot is. En het is goed voor de geestelijke gezondheid, stellen ondervraagden. “We hebben dorst naar vrijheid.”

Terrassen en buitenruimten open - Foto: Adri van Esch

50PLUS vroeg aan driehonderd personen uit de achterban van de politieke partij hoe zij denken over de opening van horecaterrassen en buitenruimten. 50PLUS zelf is voorstander van het openen van die faciliteiten waar mensen gecontroleerd en veilig kunnen vertoeven. Ook andere politieke partijen en een steeds groter aantal burgemeesters pleiten voor de beheersbare openstelling van terrassen, dierentuinen en attractieparken. Dit voorkomt ongeregelde samenkomsten waar de kans op besmetting met het coronavirus enorm groot is. Maar hoe denkt de achterban van 50PLUS erover?

Gecontroleerde openstelling

Het overgrote deel van de ondervraagde mensen vindt ook dat terrassen en buitenruimten open kunnen, mits de RIVM-maatregelen worden nageleefd. Liefst 81,3 procent is het eens met een gecontroleerde openstelling van horecaterrassen. 17,8 procent wil de terrassen vooralsnog dicht houden. Een beperkte opening van dierenparken, attractieparken en andere buitenruimten en parken, zoals De Keukenhof, kan op nog meer steun rekenen: 82,3 procent van de ondervraagden is daar voor en 16,1 procent is tegen.

Meteen open

Bijna de helft van de ondervraagden (49,5 procent) meent dat de terrassen van de horeca en de buitenruimten nu al meteen open kunnen. 38,7 procent vindt dat deze faciliteiten alleen open kunnen als 1,5 meter afstand tussen de mensen mogelijk is. 26,2 procent stelt dat terrassen en buitenruimten open kunnen zodra het aantal coronabesmettingen het toelaat. Iets meer dan 12 procent van de respondenten heeft er ook geen moeite mee als gasten een negatieve coronatest moeten overleggen voor een terras- of parkbezoek.

Meer vertrouwen

Voorstanders van opening van buitenterrassen en -ruimten vinden dat er echt wel meer mogelijk is dan nu gebeurt. “Misschien moeten we een beetje meer vertrouwen hebben in de ondernemers”, stelt een respondent. “De exploitanten van buitenterrassen hebben vorig jaar al bewezen dat zij dit kunnen realiseren.” Een ander zegt: “De geestelijke gezondheid van mensen is ook heel belangrijk”, wat iemand treffend omschrijft met: “We hebben dorst naar vrijheid”. Een van de ondervraagden wijst naar Spanje: “Daar zijn terrassen dagelijks tot zes uur open geweest en de besmettingen zijn er niet hoger.”

Niet overhaasten

De tegenstanders werpen op dat we niet moeten overhaasten met openstellingen. “Dan speel je met mensenlevens”, “We kunnen beter een maand langer wachten” en “Ik hoor niemand over het toiletbezoek in die kleine hokjes” zijn enkele van de tegengeluiden. Zowel veel voor- als tegenstanders zijn het over één ding roerend eens: “Meer en sneller vaccineren!”

Veilig en verantwoord

50PLUS is het eens met de meerderheid van de achterban en pleit voor gecontroleerde en gereguleerde opening van terrassen en buitenruimtes om zo risicovolle ongeregelde samenkomsten te voorkomen. “We gaan met z’n allen naar drukke supermarkten om boodschappen te doen, waarom zouden de horeca en de vrijetijdsbranche, die miljoenen euro’s hebben geïnvesteerd in het veilig ontvangen van mensen, dan niet open kunnen?”, zegt fractievoorzitter Liane den Haan. “Laat mensen veilig en verantwoord naar buiten gaan door terrassen en buitenruimtes te openen voor het publiek. Vorig jaar zomer ging dat ook prima.”

► Blijf 50PLUS volgen! Meld u hier aan voor de gratis digitale nieuwsbrief

© 19 april 2021