Pensionado’s blij met 50PLUS op kieslijst

Stemmen Eerste Kamer in buitenland voor het eerst mogelijk.

Kiezers in het buitenland kunnen met Lijst 7 op 50PLUS kiezen.

Voor het eerst kunnen Nederlanders in den vreemde stemmen voor de Eerste Kamer. Dit gaat net als in Nederland op indirecte wijze maar nu via het zogenaamde Kiescollege Niet-Ingezetenen. Buitenlandse kiezers kunnen stemmen op kandidaten in dit Kiescollege. Die kiezen vervolgens via een getrapte kiesmethode de Eerste Kamerleden.

50PLUS zendt drie kandidaten in het strijdperk. De lijsttrekker is André van Wanrooij uit Spanje. Hij wordt bijgestaan door Geert Rotman, afdelingsvoorzitter Overijssel, uit Duitsland en Jacques Somers, uit Kranenburg eveneens uit Duitsland. 

Jarenlang hebben pensionado’s in het buitenland hun stem bij statenverkiezingen niet kunnen uitbrengen. Dat is nu wel mogelijk. 50PLUS is er verheugd over ook deze kiezer te kunnen bedienen.

Naar verwachting zullen 35.000 kiezers in het buitenland het Kiescollege kiezen. De omvang van het Kiescollege zal naar verluidt ongeveer 25 zetels bedragen. De leden moeten op 30 mei 2023 in Nederland aanwezig zijn om in Den Haag de leden van de Eerste Kamer mede te helpen kiezen.