AOW-leeftijd: Dát maak ik zelf wel uit!
50PLUS gaat de barricades op voor een hogere AOW en wil het mogelijk maken dat mensen op 65-jarige leeftijd een volledige AOW-uitkering kunnen krijgen.
“De huidige situatie, met een AOW-leeftijd van 66 jaar en 4 maanden voor iedereen, is een doorn in ons oog. Noem het maar De Klacht van 50PLUS,” aldus lijsttrekker Liane den Haan. “Daarom bevat ons verkiezingsprogramma een pakket aan maatregelen om tot een goede oplossing te komen voor de lopende AOW-discussie.”
Zoveel mensen zoveel wensen
Voor de ene Nederlander is een AOW met 67 jaar veel te laat omdat het werk hem of haar te zwaar is. En de ander wil nog doorwerken omdat het werk leuk is of omdat hij of zij bang is om zonder werk in een zwart gat te vallen. Natuurlijk kan iemand parttime gaan werken, maar dat moet dat wel financieel te dragen zijn.
50PLUS vindt dat mensen zelfstandig zijn en zelf beslissingen kunnen nemen. Daarom komen we met een flexibele AOW waarbij iedereen die recht heeft op AOW zelf kan bepalen of hij/zij twee jaar eerder of uiterlijk 5 jaar later de AOW-uitkering wilt laten ingaan. De Flex-AOW.
Deze Flex-AOW sluit aan bij het punt in ons verkiezingsprogramma waarin we aangeven dat we een AOW-uitkering op 65 jaar mogelijk maken voor wie dat wil.
Hoe werkt de Flex-AOW?
Iedere Nederlander die recht heeft op een AOW-uitkering kan kiezen voor maximaal 2 jaar eerder of maximaal 5 jaar latere opname van AOW dan de wettelijke pensioenleeftijd. Het uitgangspunt is natuurlijk wel dat iedereen recht heeft op ongeveer hetzelfde totaalbedrag aan AOW. Indien je later met AOW begint dan krijg je dus ook een hoger bedrag en als je eerder wilt opnemen dan krijg je (evenredig) minder. Dit is exact hetzelfde indien iemand ervoor kiest om het aanvullende pensioen iets eerder of iets later laat ingaan. Bij het aanvullende pensioen is dat nu al mogelijk, bij de AOW nog niet. Dat gaat met het voorstel van 50PLUS veranderen.
Aangezien het vaak juist mensen met lage of middeninkomens zijn die eerder willen (of moeten) stoppen, wil 50PLUS een spaarregeling introduceren die dit gat kan opvangen. Aan die spaarregeling dragen de werknemer, de werkgever en de overheid bij. Deze spaarregeling wordt aangesproken op het moment dat een werknemer ervoor kiest om zijn AOW-uitkering in te laten gaan.
Als je op dit moment nog ver van je AOW-leeftijd af zit, dan kan je (samen met je werkgever en fiscaal ondersteund) voldoende bij elkaar sparen. Maar als je nu heel dicht tegen de AOW-leeftijd aanzit, dan is het niet meer te doen om het gat helemaal dicht te lopen. 50PLUS vindt dat voor deze AOW-gerechtigden met name de overheid nog één keer moet bijspringen, maar dat betreft dus maar een beperkte doelgroep.
En dus met 65-jarige leeftijd een volledige AOW-uitkering?
Als 50PLUS haar plannen kan realiseren, is het antwoord dus volmondig ‘ja’. Daarvoor is het dan ook nodig dat de AOW-uitkering structureel wordt verhoogd met 10 procent (dat is gelijk aan de aanvulling van het vakantiegeld tot 8 procent en een dertiende maand); zoals 50PLUS dat heeft opgenomen in haar verkiezingsprogramma.
Mensen die nu kort voor de 65-jarige leeftijd zitten, doen dat met een steun in de rug van de overheid. Mensen die nog langer werken, sparen om dit resultaat te bereiken. Dat doen ze samen met hun werkgever en onder fiscaal gunstige voorwaarden.
Veel 50-plussers zijn in de nasleep van de financiële crisis hun baan kwijtgeraakt en zitten nu in de bijstand of zijn ZZP’er zijn geworden (soms met succes, soms als ‘Zelfstandige Zonder Perspectief’ en als ‘Zelfstandige Zonder Pensioenopbouw’). Voor 50PLUS is het van belang dat ook deze mensen met 65 jaar van hun AOW kunnen genieten. De economische gevolgen van de Covid-pandemie maken dit des te meer noodzakelijk.
► Volg 50PLUS; meld u aan voor de gratis digitale nieuwsbrief!
© Februari 2021