Hoop voedselbank Hart van Drenthe

Politiek in vier gemeenten roert zich over tekort 30.000 euro

ASSEN Er gloort hoop voor de Voedselbank Hart van Drenthe. De politiek in de vier gemeenten van de voedselbank willen het tekort van 30.000 euro aanvullen. (Willem Dekker - Dagblad van het Noorden)

Nadat de voedselbank dreigde de deuren te moeten sluiten, roeren politici in Assen, Aa en Hunze, Tynaarlo en Midden-Drenthe zich. De komende tijd staan gesprekken gepland met gemeenten om het tekort te dekken, zegt bestuurslid van Reitse Heerze. ,,Deze week heb ik een afspraak met de gemeente Assen. Daar wonen 240 van onze 450 gezinnen die we ondersteunen met voedselpakketten.”

De Voedselbank Hart van Drenthe werkt dit jaar met een begroting van 95.000 euro en hoopt dat de gemeenten een fors deel van het tekort van 30 mille op de exploitatie voor hun rekening nemen. Heerze: ,,En dan naar rato, dat is het meest eerlijk. Meer dan de helft van onze klanten woont in de gemeente Assen, dus die zou meer moeten bijdragen dan de andere drie gemeenten.”

Het tekort van 30.000 euro is veroorzaakt door het wegvallen van 15.000 euro subsidie van Drentse woningcorporaties. ,,Zij zijn gebonden aan nieuwe wetgeving en mogen geen geld meer geven. Dat schiet een fors gat in onze begroting”, zegt secretaris Aaltje Pol van de Voedselbank Hart van Drenthe.

Verder moet de voedselbank een energierekening van 10.000 euro betalen voor het magazijn aan de Brunelstraat in Assen, het pand waar vroeger Biblionet zat. Voorheen nam de gemeente Assen als eigenaar die kosten voor haar rekening, maar dat gebeurt niet meer.

Ook zijn de regels voor het vervoer van de voedselbankproducten aangescherpt, wat extra kosten met zich meebrengt. ,,De producten werden tot voor kort gebracht bij onze zes filialen. Nu moeten we ze zelf ophalen bij het distributiecentrum in Meppel. Daar heb je vervoer voor nodig”, zegt Pol.

Voedselbank Hart van Drenthe zoekt ook een nieuwe penningmeester en dat lijkt te lukken. Aaltje Pol: ,,Er hebben zich drie kandidaten gemeld, dus ik ga ervan uit dat het goedkomt.”

In december haalde RTV Drenthe met een grote actie nog 211.000 euro op voor de voedselbanken. Pol: ,,Klopt, maar dat geld is omgezet in producten en was niet alleen bestemd voor onze voedselbank.”

 

      1. Uw koopkracht op peil houden

Door de dagelijkse kosten te verlagen, zorgt 50PLUS er voor dat de koopkracht van ouderen met een klein inkomen wordt verbeterd. Zoals gratis openbaar vervoer voor mensen met alleen AOW. En door de provinciale wegenbelasting te bevriezen. En door de leeftijdsgrens voor gunstige leningen op te trekken naar 85 jaar. Daarnaast wil 50PLUS veel meer aandacht voor bereikbaarheid van ouderen in de dorpen; meer sociaal-maatschappelijke voorzieningen en een actieplan om de eenzaamheid onder ouderen aan te pakken.    

2. Zorgen voor uw zorg

50PLUS wil dat mensen zo veel als mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving zorg krijgen. Dit betekent zorgvoorzieningen in eigen stad, plaats en dorp. Vrijwilligerswerk en mantelzorg moet door de provincie ondersteund worden. Evenals de Drentse "Naoberhulp" om vereenzaming te voorkomen.

3. Voorzieningen

Lees meer...

  

De kandidatenlijst voor de provinciale verkiezingen in maart 2019 is door de Drentse leden op 3 november jl. in Assen vastgesteld.

De lijst telt negen kandidaten waaronder één vrouw. Lijsttrekker is Frank Duut die eerder actief was in de gemeentepolitiek en in de afgelopen bestuursperiode het eerste Statenlid voor 50PLUS in Drenthe was.

De lijst:

1. Frank Duut - Assen

2. Ton Schoo - Nieuw-Dordrecht

3. Ton Voerman - Uffelte

4. Mw. Hetty Heeling-Wichers - Assen

5. Egbert Prent - Assen

6. Frans Bergwerf - Beilen

7. Marinus Kasteleijn - Emmen

8. Martin Hornis - Emmen

9. Harry Reitsma - Assen.

(Op de foto ontbreken de heren Kasteleijn en Hornis)

Onder het motto ‘OUDEREN VERDIENEN BETER’ zal 50PLUS vanaf begin volgend jaar haar verkiezingscampagne door heel Drenthe uitrollen.

Assen, 4 november 2018.

 

Info:

Ton Voerman, voorzitter 50PLUS Drenthe: 06 – 47 59 88 65.

Frank Duut, lijsttrekker 50PLUS Drenthe: 06 – 22 00 73 29.