Burger ziet opnieuw inperking grondrechten
Blijkbaar ervaart de burger de Testwet in het kader van corona helemaal niet als een toename van vrijheden of een versoepeling van de huidige maatregelen. Nee, de burger ziet dit opnieuw als een inperking van zijn grondrechten zoals de vrijheid van verplaatsen en inbreuk op lichamelijke integriteit om voor ieder bezoek aan een horecagelegenheid, een culturele instelling of een evenement een verplichte test te moeten ondergaan.
Deze woorden sprak 50PLUS-Eerste Kamerlid Martine Baay dinsdag 25 mei bij de behandeling in de Senaat van de Testwet en de Wet Quarantaineplicht. Ook gaf zij haar mening over de voorgenomen verlenging van de Tijdelijke wet Maatregelen Covid-19.
Martine Baay merkte op dat het steeds waarschijnlijker geacht wordt dat corona, net als andere luchtwegvirussen, onder ons zal blijven. Misschien niet in de ontregelende vorm van vorig jaar, maar wel als endemische ziekte, Maar volgens haar rechtvaardigt zelfs een endemische ziekte niet een permanente begrenzing van burgervrijheden. Ze stelde vast dat de tsunamie van amendementen en moties vanuit de Tweede Kamer op beide wetsvoorstellen een duidelijk signaal is.
“Ook vanuit de bevolking reageert men niet bepaald positief. Uit de honderden mails die ons dagelijks bereiken zie je de weerstand toenemen, met name tegen de Testwet”, sprak ze.
Volgens de minister van Volksgezondheid zijn alle maatregelen in het kader van corona slechts tijdelijk. Maar Martine Baay wees erop dat de vervaldatum van de Testwet pas op 1 juli 2022 is. Wat dat ‘tijdelijk’ nu precies inhoudt en welke vereisten ten grondslag liggen om dat ‘verplicht testen’ te stoppen is volgens de 50PLUS-Senator in dit wetsvoorstel volstrekt onduidelijk.
De geldigheidsduur van een testbewijs is beperkt, slechts 40 uur, en de testuitslag kan iemand alleen via email ontvangen. Je moet dan zelf de testuitslag omzetten in een testbewijs in de Corona check-app of deze printen. Martine Baay wees erop dat voor ouderen, mensen met beperkte financiële middelen of laaggeletterden dit soort handelingen te complex zijn of praktisch onuitvoerbaar omdat ze niet over Iphones, printers of computers beschikken. Verplicht testen veroorzaakt volgens haar een duidelijke tweedeling in de samenleving. “”Hetgeen mijn fractie onwenselijk acht.”
50PLUS heeft grote twijfels of deze Testwet zal bijdragen aan het voor een ieder veilig of versneld openstellen van de samenleving en constateert dat deze wet wel dwingt maar dat de praktische uitoefening wringt.
Martine Baay besprak ook de Quarantainewet. De invoering van een quarantaineplicht moet voorkomen dat een reiziger vanuit een hoog-risicogebied gevaarlijke mutanten van het Covid-19 virus importeert in Nederland. De motivatie voor de quarantaineplicht is dat het geldend vliegverbod dan kan worden opgeheven.
De quarantaineplicht, een huisarrest, duurt in principe 10 dagen. De overheid heeft recht op controle op naleving ervan. Overtreders krijgen een boete van €435 en een aantekening in het Justitieel Documentatiesysteem.
De minister acht het niet meer dan logisch en redelijk dat personen die volledig gevaccineerd zijn en daardoor een zeer laag transmissie risico vormen, worden ontheven van zowel de testplicht als de quarantaineplicht als aangetoond is dat dit veilig kan. De 50PLUS-Senaatsfractie plaatst daar kanttekeningen bij.
“Ten eerste hebben gevaccineerden dan profijt, een voordeel ten opzichte van de groep die op vrijwillige basis gevaccineerd wil worden maar die door leeftijd nog niet aan de beurt is, met name de jongeren. Ten tweede kan het leiden tot indirecte dwang tot vaccinatie, terwijl 50PLUS vrijwillige vaccinatie als uitgangspunt hanteert. Ten derde geldt dat deze ontheffing van volledig gevaccineerd zijn niet geldt voor een covid-mutant waartegen het vaccin niet beschermt. Dus hoe gaat de minister de ontheffing van gevaccineerd zijn in combinatie met de door hem vereiste veiligheid, aantonen.”.
Tot slot ging Senator Baay in op de voorgenomen verlenging van de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19. De looptijd van deze wet loopt af op 1 juni 2021 waardoor alle beperkende maatregelen worden opgeheven. Maar het kabinet wil een verlenging met 3 maanden. Met instemming van deze Kamer geldt de verlenging dan tot 1 september 2021.
Verlenging kan alleen als er nog een directe dreiging bestaat van een epidemie. Volgens Martine Baay lijkt het of de verzochte verlenging nu voornamelijk gebaseerd is op vermijding van risico. “Veiligheidshalve maar verlengen van beperkende maatregelen puur omwille van de eventualiteit van een mogelijk nieuwe uitbraak. Kan de minister nog eens ingaan op het vereiste van ‘directe dreiging van een epidemie” in dit kader? Beschikt hij mogelijk over gegevens die ons niet bekend zijn en die verlenging absoluut noodzakelijk maakt?”, sprak ze.
Lees HIER de volledige tekst die Martine Baay uitsprak.
25 mei 2021