Coronadreiging: zorgen om kwetsbaren en ouderen
Bij het debat over de actuele ontwikkelingen rondom de coronacrisis vroeg Henk Krol naar de situatie in verzorgings- en verpleeghuizen, naar de beschikbaarheid van beschermingsmiddelen voor medewerkers in de thuiszorg en wijkverpleging en naar de gevolgen voor mantelzorg en mantelzorgers.
Vandaag vond in de Tweede Kamer het debat plaats over de actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus. Het debat werd gevoerd met een grote delegatie van het kabinet bestaande uit minister-president Mark Rutte en de ministers Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport, Wopke Hoekstra van Financiën, Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.
Veel sterkte
Namens 50PLUS voerde fractievoorzitter Henk Krol het woord (foto). Hij wenste de nabestaanden van de slachtoffers en allen die op dit moment ziek zijn veel sterkte toe. “50PLUS heeft ook heel veel waardering voor al die medewerkers in de zorg en alle andere essentiële sectoren. Laten we lief zijn tegen al die medewerkers, hoe druk en moeilijk het soms ook is.”
De toezegging van voorzitter Khadija Arib dat de Tweede Kamer net zo dikwijls bijeen zal komen als nodig zal zijn kreeg de volle instemming van Henk Krol. “De democratie moet doorgaan. Maar wellicht is het een goed idee om zorg en economie in aparte debatten met elkaar en de regering te bespreken?”
Vier hoofdpunten over zorg
Henk Krol had een vriendelijke oproep aan alle mensen die het debat volgden via NPO1 of internet: “Aan iedereen vraag ik: hou u aan de richtlijnen. Het is zo belangrijk. Alstublieft!” De fractievoorzitter sloot zich aan bij de vele vragen van andere partijen en bracht in dit Kamerdebat vier hoofdpunten op het gebied van de zorg aan de orde:
1.
Wat is nu de gewenste situatie in de verzorgings- en verpleeghuizen? Welk bezoek is toegestaan? Zijn er voldoende middelen beschikbaar? Wat is het beleid als één van de bewoners het coronavirus heeft? In hoeverre lukt afstand houden in nieuwe en oude verzorgings- en verpleeghuizen?
2.
De zorg voor kwetsbaren en onze ouderen die thuis wonen. In hoeverre is de verdeling en beschikbaarheid van beschermingsmiddelen goed geregeld voor de medewerkers in de thuiszorg en wijkverpleging? Kan de minister meer regie nemen?
Is er een noodplan om voor al deze ouderen te zorgen de komende periode? En dan heb ik het niet alleen over de gezondheidszorg, maar ook over de praktische zaken: voldoende beweging, eten en drinken, de zorg voor huisdieren en het tegengaan van eenzaamheid.
Wat 50PLUS betreft moeten – indien noodzakelijk – andere ministeries en overheidsorganen te hulp schieten op dit terrein.
3.
50PLUS krijgt veel signalen van mantelzorgers. Er is veel bezorgdheid en onduidelijkheid. Kan het kabinet in de beantwoording specifiek ingaan op deze belangrijke groep? Extra van belang nu de reguliere zorg overbelast is. Maar hoe kan je mantelzorgen met inachtneming van de richtlijnen? Wat is wijs? En mag een mantelzorger zijn of haar kinderen naar de opvang of naar school brengen?
4.
De beschermende middelen. Is meer productie – met een beetje creativiteit – in Nederland mogelijk? En is nationalisatie van sommige bedrijven die elementaire producten maken desnoods een optie voor dit kabinet?
Is het nu wel of niet verstandig om zelf op straat bescherming – voor mond, neus en ogen – te gebruiken? Hier is nog steeds veel onduidelijkheid over.
Gebeuren wat gebeuren moet
50PLUS is overwegend positief over het pakket van maatregelen van dit kabinet om inkomenszekerheid te bieden. “Wij zijn blij met de toezegging dat zal gaan gebeuren wat móet gebeuren. 50PLUS vindt dat mensen zich via één loket ‘Werk en inkomen’ tot de overheid moeten kunnen richten”, zei Henk Krol, die om de visie hierop van de minister vroeg.
“Regelingen moeten snel en eenvoudig toegankelijk worden en eind van deze maand tot uitkering kunnen komen. Kan dat worden toegezegd? Mensen zitten in nijpende onzekerheid. Wat is uw boodschap voor de kapper, de horecaondernemer, de bakker, de winkelier die huur, vaste laten en rekeningen moeten gaan betalen? Wat gaan die aan het eind van de maand van de overheid merken in hun portemonnee?”
Henk Krol eindigde zijn inbreng met een aantal vragen:
– Kan het kabinet iets zeggen over de periode tot 6 april? Wanneer vernemen of verlenging noodzakelijk is?
– Blijven in ons land supermarkten open, ook als we richting een lockdown gaan? Dat scheelt misschien hamsteraars. En contant geld kan het virus verspreiden door bankbiljetten en munten.
– Kan het kabinet de media extra aansporen om programma’s te maken die bewegen stimuleren, informatie geven en zorgen voor ontspanning?
– Is de communicatie voor anderstaligen en laaggeletterden op orde? 50PLUS ziet dat het daar nu vaak fout gaat.
– 50PLUS is onder de indruk van vele initiatieven in het land. “Ik dank iedereen. Ga daar mee door! En ik wens het kabinet alle wijsheid en sterkte toe!”, aldus Henk Krol.
► Alle inbrengen en artikelen over de coronadreiging
© 18 maart 2020