Coronatests voor mantelzorgers beschikbaar
Mantelzorgers die hulp verlenen aan kwetsbare mensen die thuis wonen kunnen zich vanaf vandaag laten testen op het coronavirus. 50PLUS hoort graag de ervaringen van deze mantelzorgers.
Vanaf vandaag kunnen mantelzorgers die hulp verlenen aan kwetsbare mensen in aanmerking komen voor een coronatest. Deze regeling van de overheid geldt tot de dag dat iedereen getest kan worden op corona.
Het nieuwe testbeleid is van toepassing op mantelzorgers, maar ook op vrijwilligers in de palliatieve zorg en PGB-gefinancierde zorgverleners. Zij moeten thuis hulp verlenen aan kwetsbare mensen die bij een besmetting een hoger risico hebben op ernstig verloop van Covid-19. Volgens het RIVM zijn dat mensen van 70 jaar en ouder en volwassenen met chronische aandoeningen.
Direct patiëntcontact
De mantelzorgers kunnen getest worden als er sprake is van direct patiënt- en cliëntcontact en van klachten die passen bij een Covid-19-besmetting, zoals hoesten, neusverkoudheid en koorts.
Zorgverleners die klachten hebben en niet een huishouden vormen met degene voor wie men zorgt kunnen met de GGD bellen voor een afspraak om te testen. Zorgverleners die wel samenwonen met de cliënt bellen met huisarts of GGD voor een afspraak en geven de zorg over aan een andere zorgverlener.
Geef uw ervaringen door
50PLUS is blij met de mogelijkheid voor zorgverleners om zich te laten testen op corona. “We zijn natuurlijk ook erg benieuwd naar de ervaringen, zowel positief als negatief”, zegt Kamerlid Léonie Sazias, die ‘Zorg’ in haar portefeuille heeft. “We horen heel graag van zorgverleners hoe dit nieuwe beleid uitpakt: hoe regel je een test; gaat dat eenvoudig? Is er inderdaad een test beschikbaar? Werkt de GGD mee? Allemaal zaken die we graag vernemen.”
Laat het ons weten! Stuur een mail met uw ervaringen naar 50PLUS@TweedeKamer.nl o.v.v. ‘Testen mantelzorgers’. Graag uw telefoonnummer vermelden voor het geval we nog vragen hebben.
► Meer informatie over het nieuwe testbeleid voor mantelzorgers op de website van de Rijksoverheid: klik hier
© 18 mei 2020