Dossier: De Pas in Heesch
22 maart 2023 – Op initiatief van 50PLUS hebben we samen met Progressief Bernheze en D66 een motie ‘Burgerberaad Bernheze voor inbreng herijking gemeenschapshuizenbeleid’ ingediend voor de herijking van het huidige, uit het jaar 2000 stammende, beleid. Kern van de motie is om in plaats van per dorp één bestuurslid gemeenschapshuis de inwoners per kern om inbreng te vragen.
Bij een gemeenschaphuis heeft namelijk de hele gemeenschap, huidige en toekomstige gebruikers, verenigd of niet verenigd, jong en oud een belang. Gemeenschapshuis De Pas heeft intussen pijnlijk geleerd dat bestuur in de ogen van gebruikers lang niet altijd de behoefte van gebruikers voorop zet.
Onze bedoeling was een burgerberaad (www.bureauburgerberaad.nl) door een door loting samengestelde groep inwoners per dorp zwaarwegende aanbevelingen te laten doen, en daarmee behalve een breed gedragen inbreng en ook de verschillen in behoeftes per dorp duidelijk te krijgen, zodat het nieuw beleid passende ruimte kan laten voor de ingebrachte verschillen.
De partijen CDA, Lokaal, SP en VVD hebben gelijk dat het voorstel laat komt nu de gesprekken met de bestuursleden al gepland worden. Wat 50PLUS en de mede-indieners van de motie betreft echter beter laat dan niet en immers, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
Wethouder Maarten Everling deed ondanks de niet-aangenomen motie desgevraagd tóch de toezegging breder te willen kijken via het online platform SamenBernheze. Helaas is dat alleen online, zodat niet-digitaalvaardigen (veelal ouderen) moeilijker of geen inbreng hebben.
23 juni 2022 – Motie 50PLUS – Gemeenschapshuizenbeleid inclusief oplossing De Pas in Heesch!
Wij maken ons dan ook ernstig zorgen over de inmiddels, volgens ons het best als crisis te betitelen situatie. Bestuur en gebruikers ruziën en komen er samen niet uit. De gebruikers en inwoners zijn de dupe, omdat men niet meer in De Pas terecht kan.
Wat 50PLUS betreft biedt een nieuwe gemeenschapshuizenvisie de oplossing, door waar nodig, verschil te maken tussen het ene en het andere dorp. Wij willen gebruikers oftewel de inwoners een (grotere) rol geven in het bestuur van hun gemeenschapshuis in eigen dorp. De situaties verschillen nu eenmaal en dan moet je ook verschil durven maken.
50PLUS verzocht in de raadsvergadering van 24 juni jl. met een motie in het 3e kwartaal het uit 2000 stammende gemeenschapshuizenbeleid waar nodig aan te passen. Denk hierbij onder andere aan kaders voor de samenstelling en taken van de besturen van de gemeenschapshuizen.
Lees op de gemeentelijke website de motie
31 mei 2022 – Carnavalsactiviteiten in Heesch voortaan niet meer in de Pas
Stichting Carnavalsviering Heesch gaat geen carnavalsfeesten meer houden in cultureel centrum de Pas. Vanwege financiële overwegingen zullen de activiteiten voortaan plaatsvinden in samenwerking met Tunneke Events. (Bron DTV Oss)
Nieuwe college kan aan de bak met bestuur CC De Pas!
21 april 2022 – Vierde bemiddelingspoging bij Heesche koffieruzie tussen De Pas en KBO in Heesch
Het Brabants Dagblad bericht dat de nieuwste poging om tot oplossing te komen in het koffie-conflict tussen dorpshuis De Pas en de Katholieke Bond voor Ouderen een ‘Commissie Goede Diensten’is .
Wat 50PLUS betreft ligt de oplossing in een herziening van de Notitie uitgangspunten Gemeenschapshuizen in Bernheze van mei 2000, ontvlechting van de verschillende functies van het gebouw en zijn gebruikers!
31 maart 2022 – KBO Heesch wijst handreiking van burgemeester Moorman af: ‘We blijven strijden’
Zo kopt het Brabants Dagblad. Vanuit de wetenschap dat zowel de gebruikers, gemeente en het bestuur van De Pas met elkaar verder willen in De Pas is er perspectief.
1 maart 2022 – De Pas in Heesch, het gestuntel van raad, college en bestuur rondom De Pas escaleert verder!!
Nu het bericht dat KBO en Soos zonder Naam (onderdeel van Samen Heesch) binnen enkele dagen al hun spullen uit De Pas moeten halen.
Het wordt ECHT tijd voor een nieuw geluid met 50PLUS in de gemeenteraad zodat burgers zich gehoord voelen en een stem hebben.
Lees verderop in dit dossier de 50PLUS Bernheze visie en meer over De Pas.
25 januari 2022 – De Pas in Heesch, het gestuntel van raad, college en bestuur rondom De Pas houdt maar niet op.
Eerst de KBO en nu staakt ook ‘Soos zonder naam’ de activiteiten in De Pas! Bron Brabants Dagblad
Het wordt echt tijd voor een nieuw geluid met 50PLUS in de gemeenteraad zodat burgers zich gehoord voelen en een stem hebben.
18 oktober 2021 – Het gestuntel van raad en college rondom De Pas houdt maar niet op.
College Bernheze houdt boetekleed over De Pas even vast, maar trekt het niet echt aan!
1 juli 2021 – Onze visie vertaald naar De Pas!
50PLUS wil onder éen dak een klein theater, professionele horeca, cursuscentrum, bibliotheek en de thuisbasis voor de KBO en andere (toekomstige) verenigingen.
Gezien de omvang van 13.500 inwoners voor de grootste kern Heesch past een klein theater. 50PLUS Bernheze staat voor dit soort bloeiende en goed georganiseerde voorzieningen in en ja dat mag dus gemeenschapsgeld kosten.
8 augustus 2020 – Alleen met commerciële horeca heeft DePas/DNI een toekomst!
50PLUS Bernheze wil onder één dak een klein theater, cursuscentrum, bibliotheek en de thuisbasis voor de KBO en andere (toekomstige) verenigingen met professionele oftewel met commerciëlele horeca.
1 juni 2020 – Hoe verder met de Pas en de Eijnderick?
In de gemeenteraadscommissie maatschappelijke zaken van 9 juni wordt gesproken over 4 scenario’s voor toekomst van de De Pas en de Eijnderic.
Visie 50PLUS Bernheze
50PLUS Bernheze wil voor nu en de toekomst goede voorzieningen om activiteiten voor en vanuit de gemeenschap voor jong en oud, actieve en eenzame burgers vanuit de gemeenschap mogelijk te maken. Voor de leefbaarheid van de kernen en bestrijding van eenzaamheid onder met name ouderen is dit essentieel.
Dorpen verschillen en passend bij de gemeenschap wil 50PLUS Bernheze een gemeenschapshuis in elke kern en een openbaar cursuscentrum en een klein theater voor de grootste kern Heesch. 50PLUS Bernheze staat voor dit soort bloeiende en goed gerunde voorzieningen en wanneer nodig ook met duurzame ondersteuning met gemeenschapsgelden.