Overheid inconsequent met rekenrente
In Nederland verdelen we de pijn van de vergrijzing liefst onder de ouderen zelf. Bijvoorbeeld door de pensioenfondsen niet de mogelijkheid te geven om te indexeren. Omdat hun rekenrente op 1 procent ligt, verplicht door de overheid. Terwijl diezelfde overheid voor klimaatinvesteringen een ‘rekenrente’ van 3 procent aanhoudt en voor houdbaarheidsanalyses een ‘rekenrente’ van 2,5 procent hanteert. Heel inconsequent!
2020 staat voor de deur: over enkele dagen begint voor veel gepensioneerden het twaalfde jaar (!) zonder compensatie voor de gestegen prijzen. “Je zou het minimumloon morgen met maar liefst 250 euro per maand moeten verlagen om voor die groep dezelfde pijn te veroorzaken die door gepensioneerden in heel Nederland geleden is”, zei Kamerlid Gerrit Jan van Otterloo. “Dan zou het land te klein zijn. En terecht! Duidelijk is dat we in Nederland de pijn van de vergrijzing graag verdelen, vooral onder ouderen zelf.”
Bekijk het maar!
In de Vergrijzingsstudie 2019 die deze week verscheen hanteert het Centraal Planbureau bij de houdbaarheidsanalyses een discontovoet van 2,5 procent. “Ik viel haast van mijn stoel van verbazing”, verklapt Gerrit Jan. “De conclusie is wat 50PLUS betreft helder: de ‘rekenrente’ die de overheid hanteert voor klimaatinvesteringen is 3 procent, voor het CPB is die ‘rekenrente’ 2,5 procent en de ‘rekenrente’ die de overheid oplegt aan pensioenfondsen is… 1 procent. Ofwel: gepensioneerden, bekijk het maar!”
Inspiratieloos en fantasieloos
De Vergrijzingsstudie van het CPB is een inspiratieloos verhaal. “En ook nog eens fantasieloos”, vindt Van Otterloo. “Er hadden zoveel interessante scenario’s bekeken kunnen worden. Eén scenario met optimistische aannames, één met gemiddelde aannames en één met negatieve aannames.” Volgens het Kamerlid van 50PLUS geeft het CPB ook nog een compliment aan alle ouderen: “Want volgens het overheidsbureau klapt de arbeidsproductiviteit in elkaar na pensionering van de babyboomers.” •
© 18 december 2019