Een blik in de opvanglocatie Legmeer, Amstelveen
Op uitnodiging van het COA was ik als raadslid op zaterdag 13 januari jl. aanwezig bij de opening van de opvanglocatie voor minderjarige asielzoekers in de Legmeer.
Complimenten voor het COA voor het realiseren van een bewoonbare plek voor 60 minderjarigen. En dat in minder dan een half jaar tijd. Van die snelheid om woonplekken voor jongeren te creëren kan de gemeente Amstelveen nog wat leren.
En het is een kleine “verlichting” voor de gemeente Ter Apel, die door de politiek aardig in de steek wordt gelaten.
Huisvesting en bewaking
Zo veel jonge mannen in de leeftijd van 14 tot 17 jaar bij elkaar voelt wat onverstandig. Eén puber kan al lastig zijn, laat staan meerdere.
De jongeren worden gehuisvest met z’n vieren op een kamer waar ieder een eigen kast heeft.
Naast een coördinator is er een 24-uursbewaking aanwezig. De beveiligers die ik sprak kwamen op mij erg positief over. Hopelijk weten zij dit in de komende jaren vast te houden en op de jongeren over te brengen.
(tekst gaat verder onder de foto’s)
Spreidings- of dwangwet
De Amstelveense gemeenteraad heeft vorig jaar in meerderheid besloten vooruit te lopen op de ‘dwangwet’ die deze week in de Eerste Kamer wordt behandeld.
Begrijp me niet verkeerd: we kunnen Ter Apel niet in de steek laten maar het verspreiden van asielzoekers lost het echte probleem niet op.
Laat Brussel en de Haagse politiek daar, na meer dan 10 jaar zwabberen, nu eerst maar eens wat aan gaan doen.
Nu lijkt het alsof de gemeente als laagste orgaan de problemen niet helpt op te lossen. Daarbij gaat men dan wel voorbij aan het échte probleem, de onbeheersbare instroom.
Deze week zal blijken of er in de Eerste Kamer voldoende steun voor deze dwangwet is.
Ik reken in dezen op onze 50PLUS-senator in de Eerste Kamer, de heer Martin van Rooijen.
Klik hier om ons facebookbericht van 2 februari 2023 over dit onderwerp te lezen.