In de Eerste Kamer debatteerden basisschoolscholieren als rasechte politici. Het team onder leiding van 50PLUS-senator Martine Baay won de debatfinale.

De Derde Kamer der Staten-Generaal is een lesprogramma over de politiek en het parlementaire proces voor kinderen van de basisschool. Scholen die het lesprogramma in de week van Prinsjesdag behandelden in de klas, maakten kans op een mooie prijs: een uitnodiging voor het finaledebat in de Eerste Kamer in Den Haag. Dit finaledebat vond plaats op vrijdag 15 november en de scholen stuurden hiervoor leerlingen naar het Binnenhof die hun beste stelling meenamen.

Serieus

Het finaledebat van de Derde Kamer vond dit jaar voor de zestiende keer plaats. Onder leiding van de voorzitter van de Eerste Kamer, Jan-Antonie Bruijn, werd er in de plenaire vergaderzaal van de Eerste Kamer serieus gedebatteerd door leerlingen van groep 8 van basisschool In den Climtuin uit Rijssen, groep 7 van de Koningin Beatrixschool uit Den Haag en groep 8 van basisschool De Bronckhorst uit Noordwijk.

Winnaar

De leerlingen werden onder meer bijgestaan door Eerste Kamerleden Martine Baay (50PLUS), Toine Beukering (FvD) en het Tweede Kamerlid Martin Wörsdörfer (VVD). “Het schoolteam dat onder mijn leiding stond, werd wederom eerste”, glundert een trotse Martine Baay. “Zo zie je maar weer dat 50PLUS zich ook om de jongeren bekommert!”

© 4 december 2019