“Gemiddelde Nederlander niet opgeleid voor online rechtszitting”

a960006martine baayjuni2021

Bij het beleidsdebat van dinsdag 31 mei over de Staat van de Rechtsstaat heeft 50PLUS-Eerste Kamerlid Martine Baay onder meer de vraag gesteld hoe het staat met het maatwerk tijdens rechtszittingen. Tijdens de coronacrisis zijn online zittingen via Teams of Skype geïntroduceerd om terechtzittingen doorgang te laten vinden.

In het kader van veiligheid en efficiency ontstaat thans een voorkeur om met name strafzittingen liever online dan fysiek te laten plaatsvinden. Maar, vroeg Martine Baay zich af, welke gevaren kleven hieraan? Ze wees erop dat de gemiddelde Nederlander niet is opgeleid om zich tijdens een online zitting te presenteren. “Het tijdig aan- en uitzetten van microfoons is al een uitdaging op zich en voor de nog steeds grote groep digibeten is dit al helemaal niet haalbaar. Allerlei signalen – ook de woordeloze – die tijdens een fysieke zitting zichtbaar zijn, vallen weg. Graag hoort mijn fractie van de minister van Justitie & Veiligheid hoe zij de ontwikkeling ziet van online terechtzittingen in het Strafrecht”, sprak ze.

De 50PLUS-Senator besteedde ook aandacht aan het feit dat al jarenlang de werkdruk van rechters hoog is en de tekorten aan rechters groot zijn. Ze wees erop dat de aanzienlijke achterstanden die met name in de strafrechtketen waren ontstaan, dankzij inzet van gepensioneerde rechters, onder wie 70-plussers, enigszins is ingelopen, waardoor extra zittingen mogelijk werden.

Door de Tijdelijke wet Covid-19 J&V kon de wettelijke leeftijdgrens van 70 jaar voor rechters opzij worden gezet. Maar deze maatregel geldt slechts tot 1 september 2023. Martine Baay vroeg de minister dringend de maatregel waardoor gepensioneerde rechters ingezet kunnen worden, te verlengen met tenminste 2 jaar ter bevordering van het verder wegwerken van achterstanden in de strafrechtketen. Zij diende hierover een motie in, maar met dien verstande dat mocht de minister een expliciete toezegging doen omtrent de termijnverlenging ze de motie alsdan zou intrekken.

—————————————————————————————————————————

debat uitgesteld 960

Het beleidsdebat in de Eerste Kamer over de Staat van de rechtsstaat stond aanvankelijk  voor maandagmiddag 30 mei gepland. Als gevolg van het ontbreken van de vereiste meerderheid aan Kamerleden werd het uitgesteld tot de volgende dag. Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn besloot hiertoe omdat het quorum – het grondwettelijk vereiste aantal van 38 leden (een meerderheid) dat de presentielijst moet tekenen voordat een vergadering in de Eerste Kamer van start kan gaan – niet was bereikt. Voorafgaand aan dit besluit was het aanvangstijdstip van de vergadering al twee keer opgeschort. Er ontbraken aanvankelijk vier en uiteindelijk één Kamerlid voor het noodzakelijke quorum. Op de foto tweede van links Martine Baay van 50PLUS tijdens een overleg over het uitstellen van het debat.

————————————————————————————————————————–

In de Eerste Kamer zitten meerdere senatoren die de leeftijd van 70 jaar te boven zijn. Martine Baay greep dit aan om op te merken: “Niemand vraagt zich af of zij nog in staat zijn hun werk naar behoren te doen. Datzelfde vertrouwen zouden wij moeten hebben in rechters die hun 70ste verjaardag gevierd hebben. Leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt en in de samenleving is een nog veel voorkomend euvel met hardnekkige vooroordelen, zo stelt 50PLUS nog maar eens ten overvloede vast.”

Ook gaf zij aan dat door vergrijzing de uitstroom van rechters de komende jaren groter is dan de instroom, en dat tijdige rechtspraak met kortere doorlooptijden, waardoor de burger weet waar hij aan toe is, een essentieel onderdeel uitmaakt van de staat waarin zich een democratische rechtsstaat bevindt.

Lees HIER de volledige tekst van Martine Baay. De motie die zij indiende staat HIER.

© 1 juni 2022