“”

Andreas van der Schaaf

Raadslid en fractievoorzitter

“”

Elisa Nuij

Raadslid

Ouderen moet tegenwoordig langer thuis blijven wonen. De vorige regering heeft bejaardenhuizen gesloten. Alleen bij een zware indicatie mogen ouderen naar een verpleegtehuis. Dat heet extramuralisatie. Dat heeft financiële voordelen, maar voor veel ouderen ook nadelen. Het is daarom belangrijk dat woningen levensloopbestendig worden, zodat ouderen daar goed kunnen blijven wonen. Ook bij de bouw van nieuwe woningen moet hier al direct rekening mee worden gehouden.

Seniorenwoningen: Er moeten meer seniorenwoning gebouwd gaan worden. Tijdens de vorige periode heeft 50PLUS Gooise Meren als enige politieke partij een motie ingediend om te onderzoeken of de voormalige gemeentehuizen in Muiden en Naarden geschikt kunnen worden gemaakt voor seniorenwoningen.
Op een gegeven moment, bijvoorbeeld als de kinderen het huis uit zijn of ouderen alleen achterblijven, kan een gezinswoning te groot worden, wegens kosten, schoonmaak en onderhoud. Dan kunnen ouderen ervoor kiezen te verhuizen naar een kleinere seniorenwoning, liefst in dezelfde omgeving. Ze laten dan een woning achter waar weer een heel gezin in kan gaan wonen. Dit bevordert de doorstroming en dient het belang van alle betrokkenen.
50PLUS Gooise Meren wil voorts dat de gemeente een seniorenlening aanbiedt voor woningbezitters die hun woning willen aanpassen met het oog op langer zelfstandig wonen.