“”

Andreas van der Schaaf

Raadslid en fractievoorzitter

“”

Elisa Nuij

Raadslid

Gedepubliceerd

Tol

De Tweede Kamer is tegen het voorstel om afschaffing van de tol toe te voegen aan het maatregelenpakket waarmee Zeeland wordt gecompenseerd voor het mislopen van de marinierskazerne. Het voorstel dat 50 Plus had ingediend, met steun van PvdA, SP, Forum voor Democratie en SGP, haalde vanochtend vroeg bij de stemming geen meerderheid.

Uiteindelijk stemden de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie tegen de motie. Eenmansfractie Van Haga sloot zich daarbij aan. Alle andere oppositiepartijen, waarvan overigens niet alle Kamerleden aanwezig waren, steunden het voorstel. De uitslag was daardoor 77 tegen 67.

Het onderwerp werd pas behandeld om 5 uur vanochtend. Omdat het de laatste zitting van de Kamer was voor de vakantie, was de vergadering enorm lang.  

450 miljoen duurder

Veel Zeeuwen hadden graag gezien dat afschaffing van de tol onderdeel zou zijn van het compensatiepakket. Dat was dan wel 450 miljoen euro duurder geworden. Vorige week legde het kabinet al 650 miljoen euro op tafel om Zeeland te compenseren. 

De Zeeuwse Statenfractie van Forum voor Democratie wil dat Zeeland nu zelf alsnog in actie komt. De partij dient komende week in een Statenvergadering een motie in. Daarin wordt het dagelijks provinciebestuur opgeroepen om alsnog met onderhandelaar en ‘pakketsamensteller’ Bernard Wientjes in gesprek te gaan over het toevoegen van de tolvrije tunnel aan het compensatiepakket.

Bron PZC.