Even terug kijken door de fractie voorzitter
J
ohan ten Hoove


 

Even terug kijken op week 42

Maandag 7 en Dinsdag 8 oktober, een kleine vakantie in Parijs. 
Maar al gauw bleek dat daar niet veel van terecht kwam.
Er was veel aan de hand Groningen. Honderden boeren trokken Dinsdag door de noordelijke Provincies naar aanleiding van de stikstof maatregelen. In Groningen ging het er bij het protest soms grimmig aan toe. De voordeur van het Provinciehuis werd met geweld geopend. Ook werd de gevel beklad en een paar ramen sneuvelden. 

boeren bij provinciehuis

De emoties liepen hoog op. Het resultaat van het boerenprotest was o.a. een extra staten vergadering over het stikstof problematiek.

De coalitie partijen in de Groningen staten de Christen Unie, GroenLinks, VVD, CDA, PvdA en D66 waren niet van mening om de boeren meer ruimte te geven en de stikstof maatregelen voorlopig van tafel te halen. De oppositie was het daar niet mee eens en 50PLUS, PVV, Partij voor het Noorden, het Forum voor Democratie en Groninger Belang kwamen met een motie die het niet haalde.

Woensdag 16 Oktober, een dag die begon met staten commissie vergadering over de gaswinning.

Daarna een informatie bijeenkomst, Programma Aanpak Stikstof (PAS) 
Ook was er een Presentatie over voorlopige resultaten onderzoek trekvogel voorspellingmodel.

 s' Middags was de extra Provinciale Staten vergadering over het stikstof en de boeren.

Tenslotte was er nog een bijeenkomst, "Praten met de Staten.

Donderdag 17 Oktober, in de middag de post afhandelen en nog even op het kantoor. De stukken voor de begroting 2020 lagen op kantoor. Veel leeswerk voor het weekend. Volgende week de eerste schriftelijke vragen hierover.

Vrijdag 18 Oktober, De gehele dag wat ander werk dan politiek en dan is het eindelijk weekend

Tot zover deze week en zoals altijd, zijn er vragen of opmerkingen mail het ons via 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tot volgende week. 

Ga naar week 41
Ga naar week 40
Ga naar week 39


Even terug kijken op week 41

Wanneer  ik terug kijk op de afgelopen week was het best een druk weekje, Dinah was met vakantie. Met de Provinciale Staten vergadering op woensdag en vrijdags een bustour i.v.m. de Coming-Out Dag. Maar we beginnen met,

Maandag 7 oktober, s' middags fractie vergadering die vooral in het teken stond van hoe we het fractie werk meer moeten structuren dit samen met onze nieuwe fractie medewerkster. Veel zaken moesten worden ingevoerd en worden verbonden met de verschillende agenda’s. Het gaat ons er  vooral om structuur op te bouwen zonder papier. Later op de middag de voorbereiding op de Statenvergadering met alle moties die we wel of niet zouden steunen, ook werd er natuurlijk gekeken wat we wel of niet zouden zeggen over de RES (Regionale Energiestrategie). Verder hadden we een drukke agenda voor de Statenvergadering.


Dinsdag 8 oktober, kantoor-dag om voor te bereiden op woensdag.  Een paar gesprekken over de moties van de volgende dag met de andere fracties over het indienen van de moties.

Woensdag 9 oktober, Provinciale Statendag en wanneer  je hier op de Statenvergadering tikt kun je de vergadering terug kijken. Een motie van Groen Links kwam nog terug als motiedebat.
De motie ging over het oefenen van de luchtmacht boven het wad en Groningen. De motie werd aangenomen.

Donderdag 10 oktober, een dag met een heleboel andere dingen dan politiek.

Vrijdag, 11 oktober stond in het teken van de Coming-Outdag.  De regenboogvlag werd om 8.42 uur gehesen op het Provinciehuis aan het Martinikerkhof dit werd gedaan door de gedeputeerde Tjeerd van Dekken onder belangstelling van een aantal statenleden en medewerkers van de Provincie. Daarna ging het gezelschap met een bustour door de Provincie. Onder anderen werden aangedaan Wedde in de gemeente Westerwolde, Winschoten in de gemeente Oldambt en Stadskanaal. Ik was daarbij samen met Resmije onze fractiemedewerkster.

 gementehuis winschoten

Op vrijdag 11 oktober 2019 hijsen alle Groninger gemeenten vanaf 08.30 uur in estafettevorm en op alfabetische volgorde de Regenboogvlag in het kader van Coming-Outdag 2019.
De gemeente Appingedam geeft het startsein en hijst de vlag om 08.30, de gemeente Westerwolde sluit de reeks af om 08.41. Daarna gaan de burgemeesters en wethouders onder het genot van een kopje koffie en iets lekkers in gesprek met lhbti-inwoners en belangstellenden over de vraag of je in je eigen leef- en werkomgeving jezelf kunt en mag zijn.
Het initiatief voor het opstellen van een Regenboogconvenant kwam vanuit een motie die in oktober 2017 is aangenomen door Provinciale Staten van Groningen. Het convenant is opgesteld door een werkgroep bestaande uit Statenleden, vertegenwoordigers van de VGG, provincie, COC Groningen en Drenthe en Discriminatie Meldpunt Groningen.

Op 11 oktober 2018 ondertekenden de Groninger gemeenten dit convenant, waarin zij afspraken zich in te zetten voor de veiligheid weerbaarheid, sociale acceptatie en zichtbaarheid van lhbti-inwoners in onze provincie, zodat iedereen zichzelf kan zijn. Met het hijsen van de regenboogvlag geven de Groninger gemeenten een zichtbare boodschap af aan alle werknemers, burgers en organisaties om open te staan voor seksuele en genderdiversiteit.
Doelvan de Coming-outdag is dat iedereen zichzelf kan zijn en eigen keuzes kan maken. Dat geldt ook voor ‘uit de kast komen’. Iedereen beleeft liefde, vriendschap, seksualiteit en gender op een persoonlijke manier en dus maakt iedereen eigen afwegingen, die rekening houden – of juist breken - met familie, culturele tradities, gebruiken of religie. Daarom is het voor sommige mensen belangrijk om ‘uit de kast te komen’ en zoeken anderen naar eigen woorden en symbolen om uiting te geven aan gevoelens. Het één is niet beter dan het andere. Het gaat er om dat iedereen zichzelf kan zijn en doet wat goed voelt.

De komende week is het tot woensdag herfst reces en ga met mijn vrouw en kleindochter naar Disneyland Parijs.
Tot zover deze week en zoals altijd, zijn er vragen of opmerkingen mail het ons via
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tot de volgende week.

Ga naar week 40
Ga naar week 39
Ga naar week 38


 

Even terug kijken op week 40

De afgelopen week stond in het teken van het IPO (Interprovinciaal Overleg) congres in Groningen.
Twee dagen veel netwerken leuke workshops  en veel praten met statenleden uit heel Nederland. 

Maandag 30 oktober, de week begon zoals altijd met een kantoordag  Dinah was om persoonlijke redenen afwezig.

Dinsdag 1 oktober, begon onze nieuwe fractie medewerkster. Ze is de eerste dagen voornamelijk bezig om zichzelf goed in te werken.  Ze zal zich volgende week even voorstellen op de website.  Zelf was ik op het IPO congres aanwezig.
https://ipo.verslagvandedag.nl

Woensdag 2 oktober, Weer vroeg op en naar dag 2 van het IPO congres.

Donderdag 3 Oktober, een rustige dag met s' avonds een bijeenkomst van onze  steunfractie. De steunfractie is weer bijgepraat door Dina en mij over de Statencommissies en Statenvergadering en wat er verder is gebeurt  in de afgelopen periode. Natuurlijk waren de suggesties en opmerkingen van de steunfractie weer meer dan welkom.

Vrijdag 4 oktober,  een kantoor dag maar dit keer gewoon thuis. De week werd afgesloten op vrijdagavond met een gezellige barbecue  samen met de oppositiepartijen van de Provinciale Staten, lekker bijpraten onder genot van een hapje en een drankje.


Tot zover deze week en zoals altijd  zijn er vragen of opmerkingen mail het ons via
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tot de volgende week.

 

Ga naar week 39
Ga naar week 38
Ga naar week 37


 

Even terug kijken op week 39

Het was een bijzondere week voor 50PLUS in de Provinciale Staten, we namen maandag een nieuwe fractieassistente aan. Resmije Rustemi is haar naam. Volgende week stellen we haar voor op de website.


Maandag 23 september
, de normale zaken op kantoor wie doet wat en waar gaan we naar toe. Dit begon met s ’avonds de zogenaamde verbonden partijen. Deze keer was ik bij de kennismakingsbijeenkomst regio Groningen/Assen. Dit was voor de statenleden en gemeenteraadsleden in deze Regio. Wil je meer weten over deze bijeenkomst 
https://www.regiogroningenassen.nl/


Dinsdag 24 september
, een dag op kantoor en voorbereidingen op de commissievergadering.


Woensdag 25 september
, begon de dag al vroeg met een Presidium bijeenkomst van alle fractievoorzitters samen met de Commissaris van de Koning en de griffie hier worden afspraken gemaakt voor de komende vergaderingen en wat verder besproken moet worden tussen de fractievoorzitters en de Commissaris van de Koning.
Daarna was er een commissie vergadering die ik zelf heb gedaan.
Dinah had een dagje vrijaf.
De commissievergadering stond met name in het teken van de RES. Het ging hierbij om het startdocument Regionale Energie Strategie Groningen. Dit startdocument RES komt terug in de Statenvergadering van 9 oktober als bespreekstuk.


Donderdag 26 september
, was het  North Festival in Assen.
Dinah bezocht het @North Festival in Assen.  Dé hotspot voor de nieuwste snufjes op het gebied van autonoom vervoer.  Natuurlijk moet de politiek alle kansen grijpen om adequaat in te spelen op de nieuwste, duurzame ontwikkelingen.

North Festival Assen

Enkele waarnemingen:

  • Toename elektrische en veilige shuttlebusjes om mensen naar het openbaar vervoer of vanaf parkeerplaatsen naar het ziekenhuis te transporteren.
  • Inzet autonoom rijdende treinen (de machinist blijft aanwezig).
  • Autonome transportsystemen op de weg, op het water, in havens en in de lucht. Drones boven het land t.b.v. allerlei belangrijke metingen en onderzoeken, maar ook om bij te dragen aan de veiligheid van mensen (b.v. snel medicijnen afleveren als iemands leven op het spel staat).
  • Het duurt nog wel enkele jaren, maar ook personenvervoer door de lucht met een eigen propeller is niet ondenkbaar; het kan al!
  • Door de komst van het 5G netwerk (50PLUS wil overigens eerst nog meer onderzoek naar de veiligheid van 5G, daar is nog onvoldoende zekerheid over) is het straks mogelijk om meer levensreddende handelingen in de ambulance uit te voeren. Het 4G-netwerk is trager (loopt achter) en biedt minder betrouwbare (beeld)kwaliteit. De ambulance-hulpverlener kan een specialist in het ziekenhuis met een bril laten meekijken naar een patiënt.
  • Wil je meer weten https://www.at-north.nl/festival/

Vrijdag 27 september, was een rustige dag omdat ik mijn verjaardag vierde. Dus geen politiek maar alleen tijd voor vrouw kinderen en kleinkinderen. Ik heb wel veel reacties en felicitaties gehad hiervoor hartelijke dank.

Wil je nog meer weten laat ons dit dan horen of kom een keer langs in de fractiekamer.

Ga naar week 38
Ga naar week 37

 


 

 

Even terug kijken op week 38,
Na aanleiding van het eerste bericht kwamen er vele positieve berichten binnen. De leden
van 50PLUS zien wat we allemaal doen in de Provinciale Staten en reageren op bepaalde
punten.


Vrijdag 20 september, eindigde de week met een dag sollicitatiegesprekken. Voor ons als fractie was dit de eerste ronde. Na nog een tweede ronde gesprekken gaat na alle waarschijnlijkheid de nieuwe fractie ondersteuner op 1 oktober beginnen.


Donderdag 19 september, was een drukke dag, die begon met een overleg binnen het
Provinciehuis over het Interprovinciaal 0verleg(IPO). Ik zou daar in functioneren als
plaatsvervangend lid maar heb mij daar in goed overleg uit teruggetrokken, dit omdat
plaatsvervangende leden daar niet in gevraagd werden. Maar bij de IPO congressen zijn we gewoon aanwezig.

S ’middags zat ik in de jury voor een project van enkele studenten voor het ouderenfonds.
Zij hadden de opdracht om geld te genereren voor het ouderenfonds. Daarvoor hadden ze een talenten dag georganiseerd. 

week 38 foto 1
Samen met Jacques d’Ancona en Bob Heidema vormden wij de jury, dit was een leuke ervaring.
Dinah zou naar een fietscongres in Roden maar door andere werkzaamheden ging dit niet
door.


Woensdag 18 september, Statencommissie, voorafgegaan door rondvraag vanuit de staten. Wij hebben in de rondvraag nogmaals aandacht gevraagd voor het huisartsentekort in de Provincie Groningen. Hierop komen we zeker nog terug. Samen met Dinah heb ik de woordvoering gedaan waarvan Dinah de hoofdzaak op zich nam als woordvoerder commissielid. Zelf heb ik het onderwerp aangekaart dat de ESD in Delfzijl onze aandacht blijft houden en dat we willen weten wat er in de toekomst gebeurt met de uitstoot van de ESD en wat de Provincie hieraan wil doen. 
week 38 foto 2
Voorlopig ligt het nog bij de rechter en wordt er nog een aanvullend onderzoek gedaan.

 

Dinah heeft in de commissie o.a. gehad over het openbaar vervoer. Dit wordt steeds
ingewikkelder en onoverzichtelijker voor ouderen. De routes veranderen voortdurend,
verder worden er bushaltes uit de routes genomen ook worden er steeds vaker treinstations overgeslagen. Verschillende tarieven moeten er worden betaald voor het openbaar vervoer.

week 38 foto 3
De Hubtaxi is niet duidelijk waar en hoe die rijdt. Kortom veel problemen en Dinah wil
dat men hier nader onderzoek over gaat doen. Volgens Dinah moet dit beter in kaart worden gebracht. Namens 50PLUS houd Dinah hierover de vinger aan de pols en zal aan de slag gaan om deze specifieke doelgroep te ondersteunen.
week 38 foto 4

Dinsdag 17 september, was er een cursusdag en verder veel werk op het fractiekantoor.


Maandag 16 september zoals altijd, werd de week besproken en de commissies voorbereid alsmede wie waar naar toe gaat.


Wil je nog meer weten laat ons dit dan horen of kom een keer langs in de fractiekamer.

 


 

 

Het reces is voorbij en we gaan na een lange vakantie weer aan de slag. 
Hierbij een kort overzicht t/m week 37

 

Dinsdag 3 september was er een informatiebijeenkomst in Scheemda over de Regionale Energiestrategie (RES) voor Statenleden, Raadsleden en leden van het Waterschap. Dinah was aanwezig namens de fractie van 50PLUS.
https://www.regionale-energiestrategie.nl

 

Woensdag 4 september hadden we als statenleden een gesprek in de staten met de voorzitter van de tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG)
https://www.schadedoormijnbouw.nl

 

S ’Middags was er in Bakkeveen een ontmoetingsdag Noordelijke Statenleden.
Een impressie over deze bijeenkomst ziet u op het onderstaande filmpje
https://www.irista.com/gallery/x7my3j7rdue1


Donderdag  5 september was er in het Provinciehuis van Groningen opnieuw een bijeenkomst over de Regionale Energiestrategie (RES) voor de statenleden en raadsleden. Zelf was ik hier aanwezig samen met Jan Ottens, Jan zat hier met 2 petten zowel als gemeenteraadslid Seniorenpartij Delfzijl almede steunfractielid voor 50PLUS
https://vng.nl/onderwerpenindex/milieu-en-mobiliteit/dossier-energie-en-klimaat/regionale-energiestrategie-res

windmolens

 

 

 

 

 

 

Vrijdag 6 september dit was een kantoor dag met gesprekken met de andere politieke partijen in de staten alsmede met  de griffie en een aantal bezoekers.


Zaterdag en Zondag weekend,  2 dagen geen verplichtingen.


Maandag 9 september een kantoor dag, veel praten en inhoudelijk kijken naar de rest van de week, wie gaat waarheen en wie gaat wat doen.Dinsdag 10 september was er een tweede bijeenkomst het Nationaal Programma Groningen (NPG) Ik was daar samen met Jan Ottens. Deze bijeenkomst vond plaats in de Energy Barn in Groningen. Over de NPG gaan we nog veel horen om dat er veel geld valt te verdelen, 7 gemeenten gaan samen met de provincie een bedrag verdelen van 120 miljoen.
https://www.nationaalprogrammagroningen.nl

 

Woensdag 11 september hadden we een Stateninformatiedag s ’morgens een gesprek over de gaswinning, als statenlieden worden we regelmatig bijgepraat over de gaswinning en alles wat daar mee te maken heeft. S ‘Middags een informatiebijeenkomst over het klimaatakkoord en wat dit gaat betekenen voor Groningen. 
Later in de middag was er een informatiebijeenkomst over de Cultuurnota. Ik was daar samen met Dinah. 

 

 informatiebijeenkomst over de Cultuurnota.

 

 

Dinah is voor 50PLUS Groningen het aanspreekpunt als het gaat om cultuur. Deze dag werd afgesloten met “praten met de staten”. Dinah en ik konden praten met meer dan 30 organisaties die langs kwamen.


Donderdag 12 september is Dinah namens 50PLUS naar een waddenbijeenkomst geweest en ik had een vergadering bij FC Groningen 

wadden bijeenkomstVrijdag was een kantoor dag, veel praten, veel bezoek en vooral stukken lezen voor de komende week.


Dit was voor het eerst een kleine terugblik van mij wat we doen in de Provinciale Staten van Groningen. 

Samen met Dinah en onze nieuwe fractiemedewerker komen we elke week terug met een overzicht van wat we doen in de Provinciale staten van Groningen.

Wil je nog meer weten laat ons dit dan horen of kom een keer langs in de fractiekamer.


Johan


Ga naar boven