handen af van de eigen woning ook in Groningen

50PLUS heeft met verbijstering kennisgenomen van het pleidooi van De Nederlandsche Bank om de eigen woning over te hevelen naar Box 3. “Dat is onbespreekbaar,” stelt lijsttrekker Liane den Haan. “Handen af van de eigen woning!”

Eigen huis - Foto: Olenka Sergienko (Pexels)

De Nederlandsche Bank (DNB) pleit ervoor dat huizenbezitters vermogensbelasting gaan betalen over het verschil tussen de waarde van de woning en de hypotheekschuld. Dat raakt mensen dus hard die hun woning helemaal of voor een groot hebben afgelost. “Wij waren al fel tegen het besluit van het kabinet om de Wet Hillen af te schaffen”, zegt Liane den Haan. “En nu stelt DNB voor om de afgeloste eigen woning nóg zwaarder te belasten. Dat kan echt niet. Genoeg is genoeg!”

Melkkoe van de overheid

Na de auto – het beroemde kwartje van Kok zijn we nog niet vergeten – dreigt nu de eigen woning de melkkoe te worden van de overheid. Het is evident dat de balans tussen kopen en huren is verstoord. Maar daar zijn andere, betere oplossingen voor. 50PLUS wil de woningmarkt vlot trekken met een deltaplan, zowel in de huur- als in de koopsector. Er moet ingezet worden op de bouw van veel en veel meer woningen. Daarnaast moeten we maatregelen nemen die de doorstroom in de huizenmarkt bevordert.

In de Grondwet

“Wij vinden het echt te gek voor woorden om de disbalans tussen kopers en huurders aan te pakken door de eigen woning in Box 3 te plaatsen. We gaan mensen toch niet straffen omdat ze hun hypotheek hebben afgelost? Wat 50PLUS betreft prevaleert het recht op het ongestoord genot van het eigendom van de eigen woning, en misschien moeten we dat maar eens in de Grondwet verankeren.”

Onbespreekbaar

“Nederlanders moeten kunnen rekenen op een betrouwbare overheid en daar draagt dit niet aan bij. Wat ons betreft wordt de Wet Hillen in ere hersteld en kan er gepraat worden over een geleidelijke verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek, mede met het oog op de lage rente. Maar het overhevelen van de eigen woning naar Box 3 is voor ons echt onbespreekbaar!”