gijs.jpg

Oudere woningeigenaren in de gemeente Hardenberg kunnen hun huis na de zomer aanpassen met de Verzilverlening. Die kunnen ze afsluiten op basis van de overwaarde van de lopende hypotheek. Zo kunnen ze hun woning geschikt maken om er langer te blijven wonen, en ook energiezuiniger maken. Raadslid Gijs Schuurman van 50PLUS heeft er anderhalf jaar geleden al om gevraagd. Hij is blij dat het nu gelukt is. 

 

In oktober 2018 vroeg Schuurman namens de fractie van 50PLUS of het Hardenbergse college van burgemeester en wethouders de Verzilverlening wilde invoeren. Na het antwoord van het college dat de mogelijkheden onderzocht zouden worden, bleef het lang stil. Maar vorige week meldde wethouder Martijn Breukelman dan eindelijk dat de voor senioren gunstige lening er komt.

Wat is het voordeel van een Verzilverlening ten opzichte van een hogere hypotheek die je ook kunt afsluiten?

Schuurman: ,,Dat die goedkoper is. Want je hoeft die lening niet maandelijks af te lossen en ook geen rente te betalen. Je hebt zo tijdens die looptijd geen minder besteedbaar inkomen. Dat wordt allemaal verrekend aan het eind van de rit, dan gaat een stuk van de overwaarde van de hypotheek naar die aflossing en nog niet betaalde rente. Het is een machtig mooi systeem.’’ 

Ik heb zelf een huurwoning, dus dit is absoluut geen eigenbe­lang

Je kunt hier gebruik van maken vanaf 58 jaar. Hoe oud bent u zelf?

Ik ben 70 jaar. Maar ik ga hier zelf geen gebruik van maken hoor. Dat heb ik nog niet nodig, ik ben nog jong en kwiek.’’ 

Maar toch wel als u over een paar jaar wel toe bent aan een aanpassing van uw huis?

Nee hoor, ik heb zelf een huurwoning, dus dit is absoluut geen eigenbelang. Ik zit in de raad in het belang van de gehele bevolking. Heel veel andere inwoners van Hardenberg zullen hier de komende jaren wel profijt van hebben.’’ 

 

Ook wethouder blij met Verzilverlening

Niet alleen initiatiefnemer Gijs Schuurman is blij met de gunstige lening voor oudere woningeigenaren, ook wethouder Martijn Breukelman is dat. ,,Met de Verzilverlening willen we woningeigenaren stimuleren om hun woning aan te passen, zodat zij langer zelfstandig kunnen blijven wonen en eventueel ook hun woning duurzamer maken.’’

Deze lening van het ‘Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten’ is een hypothecaire lening op basis van de overwaarde van de woning.

Woningeigenaren van 58 jaar of ouder kunnen hun woning levensloopbestendig maken, waardoor ze er comfortabel en veilig kunnen blijven wonen. Bijvoorbeeld door in de badkamer een ligbad te vervangen door een inloopdouche, beneden een slaapkamer te realiseren, of een traplift te plaatsen. Dat wordt gefinancierd uit een Verzilverlening, waarvoor geen rente en aflossing betaald wordt opdat er geen extra maandlasten zijn.

De rente, die nu op 1,7 procent staat, wordt bij de restschuld opgeteld. Bij de verkoop van de woning, bij overlijden of aan het einde van de looptijd wordt de lening in één keer afgelost. Het te lenen bedrag is minimaal 2500 euro en maximaal 40.000 euro.

Minstens 2500 euro moet ook worden gestoken in maatregelen waardoor de woning levensloopbestendig wordt. Daarnaast kan de lening ook gebruikt worden om het huis duurzamer te maken. Na de zomer geeft de gemeente meer informatie over de Verzilverlening en hoe die aangevraagd kan worden. 

Bron "De Stentor"