“Al dat getruc met toeslagen en kortingen heeft pervers effect”
“De Staten Generaal moet haar taak en werk in het kader van wetgeving wel goed kunnen uitoefenen! Het kabinet maakt momenteel zelf nota bene aan den lijve mee wat het is, wanneer de rechter wetgeving wéér naar de prullenbak verwijst. Dan zit u toch voor joker! En wij, de Staten-Generaal als medewetgever, toch net zo hard!”
50PLUS-Eerste Kamerlid Martin van Rooijen sprak deze kritische woorden maandag 12 december bij de behandeling in de Senaat van het Belastingplan 2023 in de richting van de regering-Rutte. Hij voegde eraan toe: “Dan gaan de dingen toch ineens heel anders dan u zelf had gewild! Dan zijn moeizame compromissen ineens waardeloze smoezen geworden. Als je als regering gezag wilt hebben, kan je dit soort draaien om de oren toch nét niet hebben?”
Wetgeving gaat altijd over belangen van mensen, over budgettaire en over economische belangen, zei Van Rooijen. Hij tekende hierbij kritisch aan: “Dan is het aanbieden onder extreme tijdsdruk van wetsvoorstellen waarin dan ook nog verschillende onderwerpen aan bod komen die onderling geen verband hebben ronduit onzorgvuldig. Voor de wetsvoorstellen die wij nu bespreken, krijgen wij twee weken de tijd. Dat kan gewoon niet. Het kabinet provoceert de volksvertegenwoordiging of neemt deze gewoon niet serieus.”
Van Rooijen zei zich tijdens het debat te concentreren op twee hoofdelementen van, wat 50PLUS betreft, onzorgvuldig bestuur. “De eerste is de tijd die wij nemen voor zorgvuldigheid in ons wetgevingsproces. De tweede is het door de regering gebruiken van bypasses om kritiek van de volksvertegenwoordiging te omzeilen.”
De 50PLUS-Senator wees erop, dat zijn collega Backer en hij vorig jaar het kabinet hebben gevraagd om de fiscale wetten voor het volgend jaar veel eerder in te dienen dan op de Derde Dinsdag in september. Prinsjesdag kan dan uitstekend voortaan in het voorjaar plaatsvinden. De Tweede Kamer kan dan de behandeling vóór het zomerreces afronden.
“Dan heeft de Senaat wél ruim de gelegenheid om te doen waarvoor ze er is, namelijk letten op de kwaliteit van de wetgeving. De koopkrachtmaatregelen kunnen in een apart voorstel ingediend worden, inclusief tarieven en percentages. De bewindslieden van Financiën hebben aangegeven dit pad op te willen. Mijn fractie moet helaas constateren dat het vooralsnog bij goede voornemens is gebleven. We hebben er nog niets van gezien dit jaar en in dit Belastingplan 2023. Dit gigantische pakket is een voorbeeld hoe het juist niet moet!”, zei Van Rooijen tot de regering.
Ingaand op het Belastingplan 2023 bracht Van Rooijen onder meer naar voren dat ten aanzien van de heffingskortingen 50PLUS het beleid sinds 2014 beoordeelt als een vorm van financiële of fiscale repressie. Dit toelichtend: “Gepensioneerden zonder aanvullend pensioen hebben aanspraak op zorgtoeslag, huurtoeslag, ouderenkorting en op een sociale huurwoning. Gepensioneerden met een aanvullend pensioen raken dat allemaal kwijt. Daarnaast krijgen zij slechts de helft van de algemene heffingskorting en indien zij nog werken, ook slechts de helft van de arbeidskorting. In de praktijk zien we nu dat mensen met een bescheiden aanvullend pensioen steeds vaker bij een scala aan regelingen net buiten de boot vallen. De buurman of buurvrouw zonder aanvullend pensioen maakt wel aanspraak op alle inkomensafhankelijke regelingen. Het perverse effect van al dat getruc met toeslagen en kortingen is dat u de aantrekkelijkheid van verplicht pensioensparen fundamenteel ondermijnt. Juist voor de mensen met bescheiden pensioenen en veel minder voor mensen met hoge pensioenen. Kunt u de rechtvaardigheid daarvan jegens mensen met bescheiden pensioenen toelichten? Begrijpt u dat bewegingen die verplicht sparen voor aanvullend pensioen willen beperken of afschaffen worden geholpen door dit beleid van het kabinet? Erkennen de ministers en de staatssecretaris de ondermijning die ik te berde breng en erkennen zij ook dat de grens bereikt of al overschreden is?”
Verderop in zijn betoog maakte Van Rooijen zich hard voor het lot van de vrijwilliger. Daarover zei hij: “De maatschappelijke samenhang of eigenlijk het hele land komt tot stilstand als er niet dagelijks honderdduizenden mensen zijn die vrijwillig inspanningen leveren voor de samenleving en/of voor hun directe omgeving. Deze geweldige mensen hebben, net als gepensioneerden, helemaal niets aan de verhoging van de arbeidskorting. Maar ze werken wel en de beloning voor hun belangrijke inspanningen mag wat mijn fractie betreft niet relatief achteruitgaan. Is het kabinet vergeten om de maximale vrijwilligersvergoeding evenredig met de arbeidskorting te verhogen of ligt hier een bewuste keus aan ten grondslag? Ik geef u graag de gelegenheid om dat nog te herstellen; en anders zal ik zelf een voorstel doen.”
Martin van Rooijen ging ook in op een aantal onderdelen van het Belastingplan 2023 en de gevolgen daarvan voor ouderen. Lees daarvoor HIER het volledige betoog van de 50PLUS-Senator.
© 12 december 2022