“Tien jaar geleden waren senioren en pensioenen vergeten onderwerpen. Als je weet dat de meeste pensioenen al tien jaar niet zijn verhoogd en dat de AOW nauwelijks stijgt terwijl alles duurder wordt, dan weet je ook dat er mensen in de verdrukking komen. Door 50PLUS is daar nu volop aandacht voor. Alle partijen hebben die thema’s nu in hun verkiezingsprogramma staan. Zonder ons was dat nooit gebeurd.”

Deze uitspraak doet Jan Nagel in een interview in een aantal regionale dagbladen. Dat gebeurt in een terugblik op de lange carrière van de oprichter van 50PLUS, die met zijn bijna  80 jaren het oudste lid van de Eerste Kamer is. Na de aanstaande verkiezingen voor de Senaat keer hij niet terug op het Binnenhof.

In het interview wordt vastgesteld dat Jan Nagel  maar liefst 5000 dagen in de Senaat zit. Vroeger voor de PvdA, nu voor 50PLUS. „Ik strijd steeds voor mensen die dat nodig hebben”, zegt hij tegen de verslaggever. En hij merkt ook op: “Ik zeg wat ik op mijn hart heb, ook als dat indruist tegen de partijlijn. Als ik de ambitie had gehad om aan de regeringstafel te zitten, had ik het anders moeten doen. Maar ik wil kunnen zeggen wat ik vind. De rode draad is dat ik opkom voor mensen in de verdrukking. Wat is erop tegen om in te spelen op wat er onder de mensen leeft? Dat heb ik altijd gedaan. Wat ik doe, doe ik voor het publiek en de kiezers. Politiek bedrijven is een spel. Macht vind ik geen prettig woord. Liever heb ik het over invloed. En invloed heb je nodig. Anders bereik je niks.”

In het kranteninterview krijgt Nagel de vraag voorgelegd wat hij heeft geleerd van zestig jaar politiek en media. Zijn antwoord: “Dat je consequent moet zijn. Ik ben altijd mezelf gebleven. Steeds riep ik dat de politiek moet luisteren naar de mensen. Dus niemand zal beweren dat ik de ene dag dit en de andere dag dat beweer. Ze zullen alleen maar zeggen: ’Daar heb je Jan Nagel weer. Die doet zijn mond weer open.”’

KLIK HIER om het gehele interview met Jan Nagel te lezen.

© 9 maart 2019