Ons land is afgegleden tot het centrum van de drugswereld. 50PLUS stelt daarom voor het leger in te zetten om de drugsmaffia Nederland uit te vegen, en diende daarvoor twee moties in.

Misdaad - Beeld: Clker (Pixabay)

De drugsmaffia zaait dood en verderf in onze samenleving. De doodsbedreigingen nemen toe. “Ons land is afgegleden tot het centrum van de drugswereld. We zijn de greep totaal kwijt en het wordt met de dag erger”, constateert Henk Krol in een debat met verantwoordelijk minister Grapperhaus.

Rigoureuze schoonmaakactie

50PLUS wil een rigoureuze schoonmaakactie met de inzet van het leger om onze straten en onze samenleving schoon te vegen. “Dat is voor Nederland een ongebruikelijke stap, maar 50PLUS ziet geen heil meer in de juridische beren die we op de weg naar een oplossing tegenkomen, en we zien zeker niets meer in papieren tijgers als een taakstrafje of een paar maanden cel waarvan de helft voorwaardelijk”, stelt Henk Krol. “Want juridische beren op de weg, daar wordt de drugsmaffia blij van. Papieren tijgers bezorgen hen de slappe lach en gigantische zakken geld.” •

 
50PLUS diende twee moties in. In de eerste wordt de regering opgeroepen de inzet van specialistische militaire bijstand te bevorderen, om zo de politie in voorkomende gevallen bij te staan in de strijd tegen de drugsmaffia. In de tweede motie wordt de regering gevraagd een pilot te starten – in samenwerking met de provincie Noord-Brabant, Noord-Brabantse gemeenten, het Openbaar Ministerie en de militaire basis Oirschot – om ervaring op te doen met een multidisciplinaire aanpak van de drugscriminaliteit. Stemming: 9 april 2019.
 


Inbreng van Kamerlid Henk Krol in het overleg over de georganiseerde criminaliteit en ondermijning met minister Grapperhaus:

“Een paar weken geleden liet ik mijn hondje uit, in de buurt van mijn huis. En ja hoor. Daar lagen de vaten met drugsafval. Als het ware in mijn achtertuin.

Er is een keiharde drugsmaffia neergestreken in ons land. Mensen worden geliquideerd. Onze samenleving en onze democratie worden ondermijnd. Nederland behoort tot de wereldtop als het gaat om de productie van synthetische drugs. Ons land is afgegleden tot het centrum van de drugswereld. We zijn de greep totaal kwijt en het wordt met de dag erger.

In het regeerakkoord zijn maatregelen aangekondigd. We krijgen brieven van de minister met een zes-sporen beleid. Hier in de Kamer wordt motie na motie ingediend, er worden initiatiefwetten opgesteld. Alle respect voor de inzet van de politie tot en met de gemeenteambtenaar, van de RIECS en het LIEC tot en met het iCOV. Ik noem speciaal die afkortingen. We bouwen een hele nieuwe bureaucratie op om de drugsmaffia aan te pakken. In Rotterdam wordt er hard opgetreden. Dat is goed, maar het bewijst ook weer dat hoeveel een gemeente zich ook inspant, het is een druppel op de gloeiende plaat. Het meest wrange is dat ondanks deze inspanningen de pakkans laag blijft en het vestigingsklimaat nog steeds ideaal. Dat is de realiteit.

• Burgemeesters worden bedreigd.
• Meld Misdaad Anoniem ziet een stijging van het aantal drugslabs.
• De georganiseerde criminaliteit infiltreert ons bedrijfsleven in, van Zeeland tot Groningen. In kapsalons worden geen haren gewassen. Er wordt witgewassen.
• De Brabantse onderwereld dreigt een politiemedewerker te vermoorden, een nieuw dieptepunt. De Telegraaf berichtte dat er na de bedreiging gesprekken zijn gevoerd met vertegenwoordigers van de criminele bendes. Mijn broek zakt toch wel af van deze aanpak. Allerlei juridische beren op de weg voorkomen dat ze echt worden aangepakt.
• Albanese bendes pleegden een machtsgreep in de Limburgse onderwereld. Zij krijgen een steeds grotere rol in de drugswereld omdat ze niet opvallen en niet in dikke auto’s rijden. Wat bij mij blijft hangen is dat de politie kennelijk om de tuin te leiden is.

Staat Nederland alleen in zijn strijd tegen de drugs? Criminelen houden zich niet aan landsgrenzen. Er zijn helemaal geen EU-grenzen meer. Er wordt hen geen strobreed in de weg gelegd om zich in Nederland te vestigen. Het bestrijden van de drugsmaffia is daarmee een internationale aangelegenheid. Krijgt Nederland financiële ondersteuning van de EU om dit immense, internationale probleem aan te pakken?

Ik houd de EU de spiegel voor. In Frankrijk worden de gele hesjes wekelijks keihard aangepakt. Dat zijn burgers die gebruik maken van hun demonstratierecht. In Spanje werden vreedzaam protesterende Catalanen tot bloedens toe van de trappen afgeduwd door de Gardia Civiel.

Ik houd deze minister ook de spiegel voor. Hij verdubbelt de straf voor het bedreigen van burgemeesters, maar de rechters leggen hooguit een taakstraf op of een paar maanden cel waarvan de helft voorwaardelijk. Een krachtige zet van de minister? Helaas, het is een papieren tijger.

We winnen soms een veldslag, maar we dreigen de oorlog te verliezen. De tijd is rijp voor krachtig optreden. Ik slaak een diepe zucht voor mijn volgende vraag. Het is verschrikkelijk dat ik die hier moet stellen, maar het is tot hier en niet verder. Wanneer zetten we het leger in om onze boerenschuren en onze havens leeg te vegen van drugscriminelen? Misschien moeten we zelfs een beroep doen op Eurogendfor, het samenwerkingsverband tussen de militaire politie van zeven EU landen.

Juridische beren op de weg, daar wordt de drugsmaffia blij van. Papieren tijgers bezorgen hen de slappe lach en gigantische zakken geld. Ik ben er niet van overtuigd dat deze minister er echt in gelooft dat hij deze oorlog gaat winnen. Ik daag de minister uit. Jaag ze de stuipen op het lijf. Geef de drugsmaffia de doodsklap.”

© 14 maart 2019