Brexit - Foto: European Parlement50PLUS vraagt zich af of de Europese regeringsleiders de verantwoordelijkheid durven te nemen voor een zogenoemde ‘harde Brexit’.

50PLUS vraagt zich af of de Europese regeringsleiders de verantwoordelijkheid durven te nemen voor een zogenoemde ‘harde Brexit’. Die vraag stelde Martin van Rooijen in een debat met minister Blok van Buitenlandse Zaken. Ze kunnen voor die keuze komen te staan als de Britse premier May om uitstel van de uittredingsdatum van 29 maart vraagt zonder duidelijk aan te geven wat de Britten hiermee willen bereiken. Europese politici hebben dat als voorwaarde gesteld voor instemming met uitstel.

Niemand wordt beter van Brexit

“De Brexit-tragedie houdt ons deze week allemaal bezig. Wat zich aan de andere kant van de Noordzee afspeelt krijgt zo langzamerhand een verhaallijn waarvoor Shakespeare zich niet had hoeven te schamen”, zei Kamerlid Martin van Rooijen bij het algemeen overleg over de EU-raad Algemene Zaken van 19 maart met minister Blok. “50PLUS betreurt de Brexit-tragedie, waar volgens ons uiteindelijk niemand beter van wordt. Dat is jammer, ook omdat er binnen de Europese Unie nog zo veel andere zaken zijn die onze aandacht verdienen.”

Uitstel

Over de Brexit zei Martin van Rooijen: “Gisteren stemde het Lagerhuis in een chaotisch debat tegen een uittreding zonder voorwaarden. Dus wat de Britten betreft geen harde Brexit. Maar wat dan wel? Nu ligt er weer een kabinetsvoorstel dat ervanuit gaat dat er voor een derde keer over het uittredingsakkoord kan worden gestemd en als premier May dan weer kopje onder gaat; dan kan er uitstel worden gevraagd. Maar dan wel tot 30 juni, aldus het voorstel. Is dat acceptabel of kunnen we beter de suggestie van Raadsvoorzitter Tusk volgen om de Britten een jaar in de wachtkamer te zetten.”

Verwarde Britten 

“De brief die we gisteren van de minister kregen en uitspraken van diverse kanten in het Europees Parlement maken duidelijk dat een verlenging in elk geval alleen aan de orde kan zijn als duidelijk is wat de Engelsen daarmee willen bereiken. Volgens mij hebben ze daar zelf nog geen begin van een idee van. Maar wat gebeurt er als er op de valreep een niet of slecht verzoek tot uitstel komt? Als we de indruk hebben dat de hopeloos verwarde en verdeelde Britten alleen maar tijd willen kopen?”

Verantwoordelijkheid

“Hoe moeten de 27 regeringsleiders daar volgende week in de Europese Raad mee om gaan? Wijst de Europese Raad dan het verzoek om uitstel af? De meest logische consequentie daarvan zou vervolgens zijn dat er een No Deal Brexit komt. Maar durven de 27 overblijvende regeringsleiders daarvoor de verantwoordelijkheid te dragen? Ik hoor graag de visie van de minister.” 

Geen nieuwe onderhandelingen

50PLUS wil ook graag een klip en klare uitspraak van het kabinet dat er wat Nederland betreft absoluut geen sprake meer kan zijn van nieuwe onderhandelingen, zei Martin van Rooijen. “Commissievoorzitter Juncker is duidelijk geweest. Deelt het kabinet dit standpunt?
Ik vraag dit met klem omdat de Britse oud-minister en Brexit-voorstander Boris Johnson gisteren met stelligheid beweerde dat er nog wel met de EU te praten valt. Volgens hem vallen belangrijke besluiten in de Unie altijd op het allerlaatste moment. Daarnaast is er ook onduidelijkheid ontstaan door het bericht dat Bondskanselier Merkel tijdens de recente Arabische top zou hebben gezegd dat uitstel geen probleem hoeft te zijn.”

© 14 maart 2019