Jaarlijks worden er in Nederland 2.000 kinderen slachtoffer van mensenhandel. 1.300 daarvan worden seksueel misbruikt. Henk Krol: “Mensenhandel is vreselijk. Als kinderen er het slachtoffer van worden dan helemaal. Mijn fractie vraagt de staatssecretaris het bestrijden ervan tot absolute topprioriteit te maken.” 

Foto: Nobebad

Oliver Twist. Misschien wel de bekendste romanfiguur van Charles Dickens. Het weesjongetje werd bijna 200 jaar geleden gecreëerd. De kleine Oliver valt in handen van de boosaardige Fagin en wordt gedwongen tot het plegen van misdrijven.

“Ach, een romanfiguur uit het Engeland van bijna 200 jaar geleden, wat hebben we daar hier en nu voor een boodschap aan...”, zei Henk Krol tijdens het debat over mensenhandel en prostitutie met staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie & Veiligheid. “Helaas, de misstand die Dickens neerzette is in het hier en nu realiteit. Er worden kinderen uitgebuit door criminele netwerken. Kinderen die als roversbende van de éne stad naar de andere trekken, zonder dat ze naar school gaan. Kinderen die seksueel worden misbruikt door pedonetwerken, zonder dat ze kunnen ontsnappen.”

“Uit onderzoek van de journalisten van het radioprogramma Argos bleek dat er tientallen Vietnamese asielkinderen zijn verdwenen. In totaal zou het gaan om 1.600 verdwenen kinderen uit Nederlandse asielcentra. En dan denk ik: was het mij als jongetje van 14 gelukt om zonder hulp van Vietnam naar Nederland te vluchten? Zijn deze kinderen slachtoffer van mensensmokkel? Krijgen ze, eenmaal in Nederland, een telefoonnummer om te bellen voor ‘hulp’? De kinderen verdwijnen van de radar zonder een spoor achter te laten.

Het is een gruwelijk scenario dat zich hier in Nederland afspeelt. Vandaag verschijnt een groot internationaal onderzoek. Vlaamse kranten en de VTM berichtten er al over. Nog steeds verdwijnen erg veel kinderen. Volgens schattingen van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel gaat het jaarlijks om 2.000 minderjarige slachtoffers in Nederland. 1.300 daarvan worden seksueel misbruikt. Het koude zweet breekt je uit. Wie zitten er achter het verdienmodel van de verdwenen kinderen? Wie zijn de afnemers en wie dekken het toe? Heeft de staatssecretaris voldoende instrumenten om de achterliggende netwerken op te sporen?

De staatssecretaris schrijft dat de problemen met mensensmokkel eigenlijk alleen maar groter worden. Wachtlijsten voor het doen van aangifte van mensenhandel lopen op tot enkele maanden. Het is goed dat aangifte met betrekking tot uitbuitingssituaties voorrang krijgen.

Uit een publicatie van de Koninklijke Marechaussee blijkt dat er waarschijnlijk miljarden euro’s omgaan in mensensmokkel. Een groot deel van dat geld loopt via duistere wegen. Er wordt vermoed dat enkele tientallen grote spelers de touwtjes in handen hebben. Is dat zo, en zo ja, moeten we niet op deze groep onze aanpak toespitsen? Is er voldoende kennis over daders van mensenhandel en smokkel?

De straffen die rechters opleggen voor mensenhandel lopen uiteen. Volgens de Nationaal Rapporteur is het onduidelijk welke factoren de rechters meewegen in het bepalen van de straf. Gaat de staatssecretaris onderzoek doen naar welke factoren meespelen wanneer de rechter de straf bepaalt?
50PLUS is een voorstander van strengere straffen voor mensenhandel. De strafmaat is een paar jaar geleden verhoogd. Worden er in de praktijk inmiddels zwaardere straffen geëist en opgelegd?

50PLUS is voor het beter bewaken van de Nederlandse grenzen om mensensmokkel tegen te gaan. Grenscontroles door de Marechaussee zouden wat 50PLUS betreft geïntensiveerd moeten worden. Is daar zicht op?

Mensenhandel is ernstig. Als kinderen er het slachtoffer van worden dan is het meer dan schrijnend. Mijn fractie vraagt de staatssecretaris om het bestrijden ervan tot topprioriteit te maken. Kan zij toezeggen dat zij alles op alles zet om deze verschrikkelijke misstanden  aan te pakken? Laten we de hedendaagse Oliver Twist niet in de steek laten.”

© 3 juli 2019 - Foto: Nobebad