Steun voor kwetsbare sectoren én voor kansloze werkzoekenden

Coronavirus - Beeld: Gerd Altmann (Pixabay)Meer en sneller steunen van de sectoren die harde klappen krijgen als gevolg van nieuwe coronabeperkingen is nodig, vindt 50PLUS. Corrie van Brenk brak ook een lans voor alle mensen die niet aan ander werk kunnen komen. “Is het verschil tussen massale steun van vele miljarden aan bedrijven en nauwelijks steun voor deze specifieke groep mensen niet volkomen zoek?”

Het kabinet neemt een aantal welkome maatregelen voor sectoren die harde klappen krijgen als gevolg van nieuwe coronabeperkingen. “50PLUS is blij met dit voortschrijdend inzicht van dit kabinet”, zei Corrie van Brenk tijdens het debat in de Tweede Kamer over de aanvulling van het steun- en herstelpakket. “Dit is een aanvulling op het met omzetverlies van de sinds 1 oktober versoberde steunmaatregelen.” Het Kamerlid vroeg zich wel hardop af of dit aanvullende ‘steunpakket 3.1’ genoeg is. “Het gaat in de goede richting. Maar wij begrijpen goed de kritiek van de gastvrijheidssector, de evenementensector, de reisbranche en de touringcarsector, zeker in het licht van de recente versobering van het generieke pakket, en de coronabeperkingen die tot in december zullen duren. Méér en sneller steunen is nodig!”

Onverstandig

“50PLUS vindt de ingevoerde versoberingen nog steeds heel onverstandig zolang her-, om- en bijscholing niet goed van de grond zijn gekomen, zeker nu sprake is van recent aangescherpte en langer durende maatregelen als gevolg van de tweede coronagolf”, zei Corrie tegen minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. “Waarom deze versoberingen op dit moment, en waarom hier stug aan blijven vasthouden? Roepen wij zo niet faillissementen en massale werkloosheid over ons af?”

Afschaling terugdraaien

50PLUS vraagt de doorgevoerde afschaling van de loonsubsidie in de NOW van 90 procent naar 80 procent terug te draaien en de partnertoets in de TOZO te schrappen. Bovendien wil 50PLUS horen wat het kabinet gaat doen voor de grenswerkers die tussen wal en schip vallen. “We stellen nogmaals voor NOW-bedrijven die mensen ter beschikking stellen aan bijvoorbeeld de (ouderen)zorg en de dagbesteding – maar dat kan ook bij handhaving of bijvoorbeeld teststraten – een volledige compensatie te geven voor loonkosten. Wij overwegen hierover een motie in te dienen. Kan de minister dit idee omarmen?”, vroeg Corrie van Brenk.

Verschil volkomen zoek

50PLUS vindt het nog steeds een enorm gemis dat er geen goede steun komt voor mensen die ondanks alle maatregelen werkloos worden en niet aan ander werk kunnen komen, of buiten alle corona-steunmaatregelen vallen. “Wat gaat de minister doen om te voorkomen dat deze mensen massaal ‘afvloeien’ naar de bijstand? Is het verschil tussen steun van vele miljarden aan bedrijven en nauwelijks steun voor deze specifieke groep mensen niet volkomen zoek?”

De verdere inbreng van fractievoorzitter Corrie van Brenk bij het debat over de aanvulling van het steun- en herstelpakket met minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid:

“Is voor alle sectoren die op dit moment onder grote druk staan nu niet het momentum om ook te gaan werken met open hiring? Kan de minister hierop reageren?

Daarnaast: hoe kan een ondernemer snel en effectief de kansen vinden om mijn personeel elders in te zetten bij sectoren waar nu het water over de schoenen loopt? Ook voor niet zorggeschoold personeel? Hoe gaan we die ondernemers faciliteren?

50PLUS is heel benieuwd naar het onderzoek van de minister van SZW hoe tijdelijke banen voor crisisondersteuning in zwaarbelaste sectoren mensen aan zinvol tijdelijk werk kunnen helpen. Een belangrijk initiatief!

Wij vinden wel dat dit tijdelijke werk niet ten koste mag gaan van eventueel recht op uitkering, en dat het uiteindelijke doel moet blijven uitkeringsgerechtigden aan vast werk te helpen. Ook mag het niet leiden tot verdringing van werkgelegenheid. Is dat ook het doel van de minister, en deelt de minister onze mening?

Tijdelijke inkomensondersteuning voor mensen die nauwelijks of niet beroep kunnen doen op WW vinden wij noodzakelijk. Gaat de minister daarin voorzien?

50PLUS vraagt een oplossing voor de problematiek rondom quarantaine voor zowel werknemers als werkgevers! Bedrijven, flexkrachten en zelfstandigen draaien nu zelf op voor de kosten van dit overheidsbeleid. 50PLUS vindt ook dat het loon van werknemers die in quarantaine zitten doorbetaald moet worden. Gaat de minister daarvoor zorgen?

50PLUS vraagt tot slot de nieuwe extra steunmaatregelen ook voor Caribisch Nederland door te voeren. Kan dat worden toegezegd?”

© 3 november 2020