‘Schakel pensioenfondsen in bij zoektocht naar zorgmedewerkers’

Léonie SaziasDe overheid zou samen met pensioenfondsen in de zorg oud-zorgmedewerkers kunnen vragen of zij willen helpen bij het grote personeelstekort van dit moment.

50PLUS stelt voor dat de overheid samen met pensioenfondsen van de zorg oud-zorgmedewerkers aanschrijft om te bezien of zij weer even willen terugkomen om mee te helpen in de huidige zorgcrisis. “Er zijn toenemende personeelstekorten en de extra handen zijn juist nu hard nodig in de zorg”, zei Kamerlid Léonie Sazias (foto) bij het debat in de Tweede Kamer over de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Thuistesten

Léonie vroeg ook aandacht voor kwetsbare ouderen voor wie het vaak lastig is om naar een teststraat te gaan. “Huisartsen doen wel testen thuis, maar die hebben onvoldoende capaciteit om dat bij alle kwetsbare ouderen te doen. Is het mogelijk om wijkverpleegkundigen deze thuistesten te laten doen?”, vroeg het Kamerlid van 50PLUS aan de minister.

Inbreng van Kamerlid Léonie Sazias bij het debat over de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus met minister De Jonge van Volksgezondheid:

“Het ziet ernaar uit dat het aantal besmettingen daalt. Maar in hoeverre kloppen die getallen? Er is de afgelopen weken minder getest en mogelijk zijn er mensen getest in commerciële teststraten die niet meegeteld zijn. Ook de heer Van Dissel maakt zich daar zorgen over. Zo hebben we geen duidelijk zicht op de werkelijke situatie.

Het kabinet heeft nog een mogelijke avondklok en sluiting van de middelbare scholen op tafel liggen. Wanneer is het moment dat dat ingevoerd gaat worden? Hoe moeten de parameters dan staan? Er is verschil van mening tussen het OMT en de voorzitters van de veiligheidsregio’s. De één pleit voor meer regionale maatregelen en de burgemeesters willen landelijke regelingen. Hoe denkt de minister hierover?

Hebben we bij de noodwet allerlei maatregelen ingevoerd om ervoor te zorgen dat werkgevers werknemers niet konden verplichten de corona-app te downloaden, in de uitwerking blijkt het nu net andersom. Er zijn werkgevers die liever niet hebben dat werknemers de app installeren. Want bij een melding moet de werknemer in quarantaine en dat kost de werkgever geld. Wat kan de minister hier aan doen?

Boost voor thuiswerken
Ook het thuiswerken gebeurt lang niet zoveel als in de eerste golf. Dit heeft echt weer een boost nodig. De minister is al in gesprek met de werkgevers, maar dat heeft nog onvoldoende resultaat. Hoe gaat de minister het thuiswerken bevorderen?

Voor veel kwetsbare ouderen is het lastig om naar een teststraat te komen. Huisartsen doen wel testen thuis, maar die hebben onvoldoende capaciteit om dat bij alle kwetsbare ouderen te doen. Is het mogelijk om wijkverpleegkundigen deze thuistesten te laten doen?

En wat is de stand van zaken rond de validatie van sneltesten en de ademtest? Vooral die laatste zou erg prettig zijn, want zo’n stokje in je neus tot aan je hersenpan is ook geen feest. En als er straks zelftesten komen die mensen thuis kunnen gebruiken, hoe kunnen we dan nog het aantal testen en besmettingen registreren?

Afschalen zorg
Ook nu zien we weer dat de reguliere zorg wordt afgeschaald en kankerspecialisten slaan nu alarm. Uit de laatste cijfers komt naar voren dat in oktober bijna twintig procent minder verwijzingen zijn uitgeschreven naar kankercentra voor vermoedens van huid-, borst-, long- en darmkanker in vergelijking met vorig jaar. Dit kan lelijke gevolgen hebben met een te vroege dood tot gevolg. Hoe kan de minister mensen actief oproepen om bij klachten toch echt naar de huisarts te gaan?

Wij maken ons nog steeds zorgen over de ventilatie in verpleeghuizen. In het antwoord op de schriftelijke vragen die 50PLUS heeft gesteld lezen we dat de minister noch Actiz een inschatting kan geven bij welke verpleeghuizen het ventilatiesysteem wel of niet in orde is. Actiz reageert op zorginstellingen die zich melden, maar 50PLUS zou graag zien dat verpleeghuizen actief benaderd worden. Vooral die verpleeghuizen die gebouwd zijn voor 2012 en waar nog het oude bouwbesluit voor bestond.

Tot slot nog over de personeelstekorten en de extra handen die juist nu nodig zijn in de zorg. 50PLUS zou het een goed plan vinden om samen met pensioenfondsen van de zorg oud-zorgmedewerkers aan te schrijven om te bezien of zij weer even terug willen komen om mee te helpen in deze zorgcrisis.”

© 4 november 2020