Ex-kankerpatiënt uitvaartverzekering geweigerd

DELA weigerde een ex-kankerpatiënt te verzekeren met de coronapandemie als argument. 50PLUS stelde er Kamervragen over aan minister Hoekstra van Financiën.

Verzekeren - Foto: StevePB (Pixabay)

Voor mensen die kanker hebben gehad is het heel moeilijk of zelfs onmogelijk om overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Terwijl zij die nodig hebben voor het afsluiten van een hypotheek. Ook het afsluiten van een uitvaartverzekering levert problemen op voor mensen die zijn genezen van kanker. Vanaf 2021 komt daar gelukkig verandering in: ex-kankerpatiënten kunnen vanaf dan een overlijdensrisico- of uitvaartverzekering afsluiten zonder strengere voorwaarden of een hogere premie. Hij of zij moet wel minstens tien jaar genezen zijn om zich op de normale manier te kunnen verzekeren.

Coronapandemie

Maar het is nog geen 2021. Onlangs ondervond een van kanker genezen Nederlander extra veel problemen bij DELA. De uitvaartverzekeraar gebruikte de coronapandemie als argument om de ex-kankerpatiënt te weigeren voor een verzekering. Het televisieprogramma Hart van Nederland van SBS berichtte daarover. 50PLUS-Kamerlid Gerrit Jan van Otterloo beloofde in de uitzending (vanaf 12.10 min) om vragen over deze zaak te stellen aan minister Hoekstra van Financiën.

Legale praktijk?

Gerrit Jan vroeg aan de minister of het wel een legale praktijk is van de uitvaartverzekeraar om de ex-kankerpatiënt te weigeren waarbij de coronapandemie als argument wordt gebruikt. “Kunt u toelichten waarom de recente afspraken tussen de minister, het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties voor bepaalde groepen van voormalig kankerpatiënten (kennelijk) geen oplossing biedt?”, wil het Kamerlid van de minister weten. “Wat vindt u ervan dat verzekeraar DELA een voormalig kankerpatiënt additioneel risico toebedeelt in verband met de coronapandemie? Heeft u signalen dat ook andere verzekeraars deze lijn volgen?”

Acceptatie ex-kankerpatiënten

Gerrit Jan van Otterloo constateert dat de coronapandemie ‘nieuwe zuurstof’ geeft aan verzekeraars om aanvragen van voormalig kankerpatiënten te weigeren. Het Kamerlid van 50PLUS vraagt de minister of hij van plan is actie te ondernemen tegen deze praktijken. “Deelt u de mening van 50PLUS dat de coronapandemie geen gevolgen mag hebben voor de acceptatie van voormalig kankerpatiënten door verzekeraars? En wat kunt u doen om de acceptatie van voormalig kankerpatiënten onder de huidige omstandigheden te garanderen?”

► Volg 50PLUS; meld u aan voor de digitale nieuwsbrief!

© 18 november 2020