Zorgen om vaccins tegen gordelroos en pneumokokken
Het vaccin voor gordelroos is op dit moment niet beschikbaar. En ook over het pneumokokkenvaccin bestaan zorgen. 50PLUS legde ze voor aan staatssecretaris Blokhuis.
De Gezondheidsraad adviseerde vorig jaar dat het gordelroosvaccin aangeboden moet worden aan mensen boven de 60. Helaas is het vaccin op dit moment niet beschikbaar. 50PLUS roept staatssecretaris Blokhuis op om in gesprek te gaan met de geneesmiddelenfabrikanten. “Waarom is dat vaccin niet op korte termijn leverbaar? en ‘Kan het vaccin snel weer beschikbaar gemaakt worden? zijn vragen die de staatssecretaris aan de fabrikanten moet stellen”, zei Kamerlid Gerrit Jan van Otterloo.
Pneumokokkenvaccins
50PLUS wil ook van de staatssecretaris weten of huisartsen voldoende zijn voorbereid om aan het einde van dit jaar het vaccin tegen pneumokokken aan ouderen aan te bieden. “Zijn er wel genoeg pneumokokkenvaccins voor alle ouderen die er recht op hebben?”, vroeg Gerrit Jan van Otterloo. “En worden ouderen voldoende geïnformeerd over de noodzaak van de inenting en dat het vaccin veilig is?” •
► Inbreng van Kamerlid Gerrit Jan van Otterloo bij de commissievergadering Medische preventie / infectieziekten met minister Bruins (MZ) en staatssecretaris Blokhuis (VWS):
“Ik wil beginnen met het Coronavirus. Mondkapjes zijn al niet meer aan te slepen. Mensen zijn ongerust. Volgens de minister zijn we als Nederland goed voorbereid, mocht het virus hier uitbreken. In China worden miljoenensteden afgesloten vanwege het Coronavirus, dus dat het ernstig is lijkt mij duidelijk. Tijdens de technische briefing dinsdag bleek wel dat het virus vooral gevaarlijk is voor de kwetsbare mensen. Het is daarom van groot belang dat plekken waar veel kwetsbare mensen bij elkaar zitten, zoals verpleeghuizen, de juiste voorzorgsmaatregelen nemen, zoals het nadrukkelijk volgen van het hygiëneprotocol. Gebeurt dat voldoende? Wordt dat protocol goed gevolgd?
50PLUS heeft jarenlang gestreden voor het vergoeden van het gordelroosvaccin voor ouderen. De Gezondheidsraad adviseerde vorig jaar positief over het aanbieden van een Gordelroosvaccin aan 60-plussers. Er zit alleen wel een mits aan: de prijs van het vaccin moet aanzienlijk dalen. Alleen dan zal de staatssecretaris het advies overnemen. Over die mits maakt 50PLUS zich zorgen. Hoe realistisch is het dat die prijs genoeg daalt? En wanneer is de prijs laag genoeg voor de staatssecretaris? In de brief lees ik ook dat hij een marktverkenning laat doen door het RIVM omdat het vaccin op korte termijn niet voorradig is. Het RIVM zal de staatssecretaris informeren, en ik citeer, ‘zo gauw er signalen zijn dat het vaccin weer geleverd kan worden’. Dat klinkt mijn fractie veel te passief in de oren. Waarom is dat vaccin niet op korte termijn leverbaar? En waarom gaat de staatssecretaris niet in gesprek met de farmaceuten? Kan hij niet bij hen aandringen om het vaccin snel weer beschikbaar te maken? Wanneer kunnen we de resultaten van de marktverkenning verwachten?
De staatssecretaris laat een verkenning doen naar het functioneren en de bestendigheid van het vaccinstelsel, omdat hij heeft geconstateerd dat de implementatie van vaccinaties de nodige vragen en problemen opleveren, waardoor het erg lang duurt. Dat roept bij mij enkele vragen op over de implementatie van het pneumokokkenvaccin. 50PLUS is natuurlijk erg blij dat ouderen vanaf eind dit jaar worden ingeënt tegen het pneumokokkenvirus. Huisartsen zullen deze belangrijke taak op zich nemen. Zijn alle huisartsen voldoende voorbereid en er klaar voor tegen het einde van het jaar? Zijn er voldoende vaccins voor iedereen? Kan de minister dit garanderen? En tot slot, worden ouderen voldoende geïnformeerd over de noodzaak van de inenting en dat het vaccin veilig is?
De vaccinatiegraad in Nederland blijft een probleem, ondanks alle maatregelen. De achterdocht die mensen voelen als het om de farmaceutische industrie gaat, helpt niet mee. Heeft de overheid die achterdocht aangewakkerd door de bereiding van de vaccins te verkopen aan het bedrijfsleven? Had het niet beter geweest om de bereiding van het vaccin bij de RIVM te laten?
Tot slot, dinsdag werd ons een petitie aangeboden van de aortastichting over een bevolkingsonderzoek aneurysma van de aorta in de buik, de AAA-screening. De Gezondheidsraad heeft geadviseerd dat de screening naar alle waarschijnlijkheid te weinig gezondheidswinst oplevert. Kan de staatssecretaris dat nog nader toelichten? Hoe waarschijnlijk is het dat het geen gezondheidswinst oplevert?”
© 6 februari 2020