Onze mensen voor u!

Onze mensen voor u!

Léonie Sazias

Léonie Sazias

Lid van de Tweede Kamer

Gerrit Jan van Otterloo

Gerrit Jan van Otterloo

Lid van de Tweede Kamer

Corrie van Brenk

Corrie van Brenk

Lid van de Tweede Kamer

Martine Baay

Martine Baay

Lid van de Eerste Kamer

Martin van Rooijen

Martin van Rooijen

Lid van de Eerste Kamer

Krol WNL18042016

 

Henk Krol was maandagochtend 18 april hoofdgast in het tv-programma Goedemorgen Nederland. Pensioen en koopkrachtverlies waren het onderwerp.

 

Onlangs verklaarde Krol dat niemand mensen op straat nog kan uitleggen dat de pensioenvermogens groter zijn dan ooit, maar dat de kans op pensioenindexatie al jaren uit beeld is en dat volgend jaar zelfs pensioenkortingen dreigen die kunnen oplopen tot 10 procent. “Met alleen maar begrip van het kabinet kunnen gepensioneerden geen rekeningen betalen. Voor de pensioenen is het vijf voor twaalf, zei de politiek leider van 50PLUS.

 

Henk Krol merkte recentelijk ook op dat van koopkrachtverlies onder grote groepen mensen sprake is. “Het kabinet beweert er voor te willen zorgen dat er ‘geen mensen door het ijs zakken’.  Maar dat lukt volstrekt onvoldoende voor groepen ouderen, alleenstaande oudergezinnen en niet-westerse huishoudens. Daar moet een meer gerichte aanpak voor komen. De kans op langdurige armoede is uitgerekend het grootst onder 55 tot 65-jarigen”, sprak Kamerlid Krol.

 

Klik HIER om de tv-uitzending met Henk Krol terug te zien. 

 

De ouderenbond ANBO maakte vandaag bekend dat zo'n 40 procent van de gepensioneerden naar eigen zeggen niet kan rondkomen van zijn pensioen. Veel ouderen bezuinigen op de dagelijkse boodschappen en sociale activiteiten. Een kwart zegt nergens meer op te kunnen besparen. Uit de enquête van de  ANBO onder bijna 9000 ouderen blijkt dat er veel onrust onder gepensioneerden is nu fondsen in 2017 dreigen te moeten korten door de lage rente. De laatste jaren is er al nauwelijks geïndexeerd, waardoor velen er in koopkracht op achteruit zijn gegaan. ,,Natuurlijk zijn er ook vermogende gepensioneerden, maar vooral de mensen met middeninkomens en hoge zorgkosten hebben het moeilijk,'' zegt directeur Liane den Haan van ANBO. ,,Zij hebben een te hoog inkomen voor toeslagen, maar hebben ook te maken met een stapeling van maatregelen door het kabinet.''

 

De ANBO vindt wel dat staatssecretaris Klijnsma moet ingrijpen en start vandaag een e-cardactie om haar en minister Asscher (beiden Sociale Zaken) te bestoken met protestkaarten. Klijnsma zou de spelregels voor pensioenfondsen moeten versoepelen of moeten sleutelen aan de rekenrente. Daarnaast wil ANBO dat ouderen die het moeilijk hebben worden gecompenseerd. Hierover wordt in de zomer besloten. ,,Het kabinet heeft deze groep mensen op het netvlies,'' zegt een woordvoerder van Sociale Zaken. ,,In augustus kijkt het kabinet naar de koopkracht voor 2017. Uitgangspunt is evenwichtige koopkracht, dus ook voor de gepensioneerden.''

 

Op de foto: Henk Krol samen met de presentatrice van Goedemorgen Nederland en strafrechtadvocaat Mark Teurlings.