Haperend geheugen Rutte ongeloofwaardig
In april 2018 wist minister-president Rutte het wel: hij zei op een vraag van journalist Frits Wester dat er gesprekken gevoerd werden over burgerdoden. “Nu wordt er een mistgordijn uitgerold, een woordenspel van ‘vermoedelijk’ en ‘niet alarmerend’”, concludeerde Henk Krol. “Er moet veel gebeuren voordat 50PLUS het vertrouwen in deze ploeg kan blijven behouden.”
“Ik heb een oprecht probleem”, begon Henk Krol het ingelaste debat over het bericht dat minister-president wel degelijk geïnformeerd zou zijn over de zeventig burgerdoden in Irak. “Aan de ene kant heb ik grote bewondering voor deze minister-president, zijn werklust, zijn uithoudingsvermogen, zijn kunst om bijna altijd vrolijk te blijven; en aan de andere kant weet ik niet of ik hem nog wel kan geloven.”
Mistgordijn
De Tweede Kamer moest lang wachten op de brief over de burgerdoden. Maar maandag was het zover: 22 pagina’s. “Al lezend bekroop me een ongemakkelijk gevoel. Wat las ik nu?”, vroeg de fractievoorzitter van 50PLUS in de Tweede Kamer zich af. “Waarom geen uitleg over de reden waarom het ministerie de Kamer aanvankelijk verkeerd had geïnformeerd? Waarom zoveel pagina’s, zoveel zinnen, zoveel woorden? Het voelt als een mistgordijn.”
“En dan vooral die woorden”, ging Krol verder, “in de mond gelegd van oud-minister Hennis. Dat haar mededeling aan de minister-president ‘niet alarmerend’ zou zijn geweest. Ik kan er niets aan doen, maar ik bleef me maar afvragen: zou ze die formulering zelf spontaan hebben uitgesproken, is het bedacht door een spindokter, de afdeling Voorlichting van het Ministerie, de afdeling Voorlichting van Algemene Zaken of door de minister-president zelf?” Henk vroeg aan Mark Rutte een eerlijk antwoord op deze vraag.
Peiling spreekt boekdelen
Henk Krol – die nadrukkelijk zijn diepe respect uitsprak voor de militairen die belast zijn met zware opdrachten als waarover vandaag werd gesproken – vroeg aan Mark Rutte en verantwoordelijk minister Bijleveld van Defensie of er contact is geweest tussen de minister-president en Jeanine Hennis-Plasschaert, de vorige minister van Defensie, voordat de brief werd verzonden, met name over haar verklaring. “Wat moet ik nu met het antwoord dat de minister-president al op 13 april 2018 gaf op vragen van Frits Wester? Het maakt zijn nu zo haperende geheugen ongeloofwaardig. Kunnen we daar helderheid over krijgen? Weet hij het niet, wil hij het niet weten of kunnen we vaststellen dat hij het hoe dan ook had moeten weten?”
“Kan ik de minister-president nog geloven?”, vervolgde Henk Krol. “Het is niet voor het eerst dat zijn geheugen hapert. Kan ik nog vertrouwen hebben in dit kabinet? De politie is het vertrouwen verloren in de korpsleiding, de ambtenaren van de Belastingdienst in hun top, de boeren in het CDA, de bouwers in de VVD, het onderwijs in D66. De meest recente peiling van 1Vandaag spreekt boekdelen!”
Bedonderd
“Steeds meer mensen hebben het gevoel dat ze bedonderd worden”, constateerde Henk Krol. “Dit kabinet kraakt in al zijn voegen. De tegenstellingen tussen de partners worden met de dag zichtbaarder, de betovering is weg. Er moet veel gebeuren voordat 50PLUS het vertrouwen in deze ploeg kan blijven behouden.” •
© 27 november 2019