Motie Van Rooijen over AOW aangenomen
De Eerste Kamer heeft het nieuwe kabinet dinsdag 22 februari met het aanvaarden van drie moties gevraagd terug te komen op het voornemen om de wettelijk vastgelegde koppeling tussen AOW en het netto minimumloon los te laten.
De drie moties, die vorige week werden ingediend bij het debat over de regeringsverklaring, kregen de steun van een meerderheid in de Eerste Kamer.
De toon in het protest tegen de voorgenomen ontkoppeling is al in december gezet door 50PLUS-senator Martin van Rooijen, schreef de Volkskrant donderdag 18 januari. De nu aangenomen motie-Van Rooijen was een kopie van de motie-Ploumen, die eerder in de Tweede Kamer net geen meerderheid haalde.
De motie Van Rooijen vraagt de AOW-uitkering niet te ontkoppelen van het minimumloon, zodat bij de verhoging van het minimumloon ook de AOW-uitkering in gelijke mate verhoogd wordt. Vrijwel gelijkluidende moties van Faber (PVV) en Van der Linden (Fractie Nanninga) werden eveneens aangenomen.
50PLUS-fractieleider Van Rooijen is oud-staatssecretaris van Financiën en zette tijdens het debat over het regeerakkoord voor premier Rutte uiteen waarom de ontkoppeling voor ruim 1 miljoen ouderen met alleen AOW of met AOW en een klein pensioen een financiële klap betekent. Zij missen in totaal 1 miljard aangekondigde belastingkorting, die zij niet kunnen verzilveren, omdat ze geen of weinig belasting betalen.
Van Rooijen heeft de premier vorige week ook voorgehouden dat de ontkoppeling blijvend doorwerkt: in 2025 zullen 3,5 miljoen AOW-ers merken dat de AOW voor alleenstaanden is gedaald van 70% naar 65% en voor gehuwden van 50% naar 46% van het netto minimumloon. Een daling die zich daarna nog zal voortzetten.
© 22 februari 2022