Zorg kan goedkoper


50PLUS heeft een meldpunt ingesteld waarop men kenbaar kan maken welke geneesmiddelen in het buitenland goedkoper zijn dan in Nederland. De partij wil zo inventariseren van welke medicijnen de prijs omlaag kan.

Veel medicijnen zijn op andere plekken in de wereld aanzienlijk goedkoper dan in Nederland, of als merkloos medicijn veel minder prijzig. 50PLUS heeft een meldpunt op zijn website geopend waarop iedereen zijn ervaringen met goedkopere geneesmiddelen in het buitenland kan doorgeven.

Met de resultaten wil 50PLUS de minister van VWS dwingen om de farmaceutische industrie de prijzen aan te laten passen zodat op een redelijke manier bespaard kan worden op de gezondheidszorg. “Ziektekostenpremies blijven op die manier betaalbaar en het eigen risico hoeft niet verhoogd te worden”, aldus 50PLUS-lijsttrekker Henk Krol.

Het meldpunt van 50PLUS is een reactie op het advies van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) om dure geneesmiddelen niet langer te vergoeden uit het basispakket omdat de kosten te hoog zouden worden. En het is een tegengeluid op berichten dat er niet zoveel prijsverschillen zouden bestaan. Veel leden van 50PLUS hebben op dat terrein compleet andere ervaringen. Ze schrijven 50PLUS dat op diverse plekken in de wereld exact dezelfde medicijnen goedkoper zijn.

Meldingen zijn welkom via deze site. Klik in de bovenbalk op 'Meldpunt' op klik HIER.