Euro in doosje Foto SXC

 

Het kabinet-Rutte 2 van VVD en PvdA heeft niets geleerd van de ouderenopstand in 2013 toen 50PLUS met 16 zetels hoog in de peilingen stond. Deze partij vertolkte toen de gevoelens van veel ouderen dat de bezuinigingen en lastenverzwaringen vooral op de oudere generatie werd afgewenteld.

 

Dat schrijven twee vooraanstaande PvdA-ers in De Telegraaf. Het zijn Rick van de Ploeg en Willem Vermeend, die beiden in kabinetten hebben gezeten namens de PvdA.

 

De twee constateren dat door de optelsom van maatregelen van Rutte 2 en vorige kabinetten veel ouderen in 2015 te maken krijgen met een opeenstapeling van lastenverzwaringen. En een deel bovendien wordt getroffen door pensioenkortingen en forse bezuinigingen op de AWBZ.

 

Van der Ploeg en Vermeend schrijven dat uit boze reacties blijkt dat veel spaarzame ouderen ook bang zijn dat ze in de toekomst eerst hun bezit, inclusief hun eigen huis, moeten opeten voordat de staat een bijdrage levert aan hun zorgkosten. Ouderen beklagen zich ook over de ‘onbetrouwbaarheid’ van de overheid bij de vermogenstoetsen in de zorg, stellen zij vast.

 

Bij een toenemend aantal ouderen bestaat volgens de ex-PvdA bewindslieden het gevoel dat ze bij het VVD-PvdA-kabinet niet meer meetellen. Het wordt volgens Van der Ploeg en Vermeend hoog tijd dat Rutte 2 dit gevoel serieus gaat nemen.

 

Om het gehele artikel van Van der Ploeg en Vermeend in De Telegraaf te lezen klik HIER.

 

"Het kabinet plukt de ouderen kaal". Dat zegt in dezelfde krant Martin van Rooyen van de Koepel Nederlandse Vereniging van Gepensioneerden. "Oud worden in Nederland mag nog net in Nederland, maar het mag niets kosten", merkt hij ironisch op.

 

Van Rooyen vreest dat de gemiddelde oudere alleen al door de hogere zorgverzekeringen en de verlaging van de ouderenaftrek 50 euro per maand inlevert. En daar komt het niet-indexeren van de pensioenen door de nieuwe pensioenregels nog bij. 

 

Klik HIER om dit artikel in De Telegraaf te lezen.