Jan Nagel GvT 7240

 

50PLUS-senator Jan Nagel is maandagavond 3 februari vanaf 21.00 uur op Radio 1 te beluisteren. Op donderdag 6 februari neemt de oprichter en interim-voorzitter van 50PLUS  deel aan een debat over de rol van de Eerste Kamer.

 

Het onderwerp van de radio-uitzending van Omroep WNL op 3 februari is de recente opkomst van partijen die zich nadrukkelijk op een generatie richten, of opgericht worden rondom een kwestie of belang.

 

Jan Nagel zit aan tafel met Jesse Klaver (Groenlinks), Anna Viruly (jongerenpartij STIP Delft), programmamaker Ad van Liempt en presentator Martijn de Greve. Bij de uitzending wordt gebruik gemaakt van een aantal citaten van opiniepeiler Maurice de Hond.

 

Tijdens de uitzending komen aan de orde de volgende onderwerpen: Ontwikkeling van het electoraat: waar halen partijen de stemmers vandaan, waarom en vooral hoeveel toekomst heeft een partij; Pensioenplannen van het kabinet met gevolgen voor jong en oud; Andere kwesties die bij zowel jong als oud raakvlak hebben; Toekomstperspectieven.

 

Op 6 februari is er in het gebouw van de Eerste Kamer een debat waaraan ook Jan Nagel deelneemt. Aan het debat gaat vooraf een lezing door oud-politicus prof.dr. Erik Jurgens. 

 

De stellingen die aan de orde komen zijn: Het politieke primaat ligt nu bij de Eerste Kamer;  De Eerste Kamer heeft toekomst, maar…  a. …de Eerste Kamer moet rechtstreeks gekozen worden,  b. …de Eerste Kamer moet terugzendrecht krijgen,  c. …om de drie jaar moet de helft van de Eerste Kamer opnieuw worden gekozen,  d. …niet in Nederland.

 

Senator Jan Nagel van 50PLUS gaat over de stellingen in debat met  senator Adri Duivesteijn (PvdA), senator Bob Ruers (SP),  JOVD-voorzitter Christiaan Kwint en bestuurslid Lucas Roorda van de Jonge Socialisten.

 

De bijeenkomst in het gebouw van de Eerste Kamer is georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Leraren Maatschappijleer. Aanwezig zijn een kleine honderd  docenten maatschappijleer / maatschappijwetenschappen / burgerschap.