televisie

 

Leden van 50PLUS die de najaarsvergadering afgelopen november bijwoonden, werden verrast toen onverwacht om de oprichting van een jongerenafdeling werd gevraagd. Het tv-programma Rambam toont maandagavond 3 februari aan hoe het werkelijk zat.

 

In de vierde aflevering van Rambam, om 21.55 uur op Nederland 3, is te zien hoe Jelte Sondij (ook bekend van DWDD’s Jakhalzen) tijdens de najaarsvergadering voor een volle zaal met leden het podium beklimt en betoogt dat 50PLUS dringend toe is aan een jongerenafdeling.


Sondij vroeg staande de vergadering tot de oprichting van die jongerenclub te besluiten. Of 50PLUS-oprichter Jan Nagel onraad rook of niet, in elk geval deed hij het juiste voorstel. Aan de oprichting van een jongerenafdeling van 50PLUS zaten zoveel haken en ogen, dat dit niet zonder voorbereiding kon worden besloten, zei hij. Nagel kreeg de leden mee met zijn suggestie het voorstel naar het voorjaar te verplaatsen.


Maar goed ook. Want Jelte Sondij en zijn makker-in-het-kwaad Ronald Snijders waren op heel wat anders uit.  Met hun motie voor de oprichting van een jongerenafdeling wilden zij op speelse wijze in opstand komen tegen wat zij noemden de rijkste en meest verwende generatie die ons land ooit gekend heeft: de babyboomers.


Volgens Sondij en Snijders hebben de babyboomers al sinds jaren de touwtjes in Nederland stevig in handen. “Ze eisen de beste baantjes voor zichzelf op (als ze niet al met prepensioen zijn), ze verkwanselen hun eigen idealen en hebben de verzorgingsstaat opgebruikt. Veel jongeren kunnen geen huis en baan krijgen, maar ze betalen wel mee aan het pensioen van babyboomers die meer dan genoeg geld hebben”, luidde hun kritiek.


De leden aanwezig in de najaarsvergadering toonden zich niet onder de indruk van dit betoog.


Rambam versus de babyboomers', maandag 3 februari om 21.55 uur bij de VARA op Nederland 3.