Ongerustheid over veel gaten in wetten

b960juni2021vnrooijen5

De fractie van 50PLUS in de Eerste Kamer is er ongerust over dat te veel wetten kennelijk zo veel gaten of andere fouten bevatten, dat ze het bij de rechter niet houden. Onze rechtstaat loopt gevaar omdat voor dat zo belangrijke bouwwerk ondeugdelijk materiaal wordt gebruikt!

Dat zei Eerste Kamerlid Martin van Rooijen van 50PLUS dinsdag 8 februari in een debat over rechtsstatelijkheid, grondrechten en democratie in de Europese Unie.

De fractie van 50PLUS ziet hiervoor drie oorzaken. “Ten eerste een ambachtelijke. Kennelijk heeft het ambacht, ik zeg expres niet de functie, maar het ambacht van wetgevingsjurist te weinig prioriteit. Het gaat hier echt om top kwalitatief juridisch werk, gebaseerd op kennis, inzicht, systematiek en nauwgezetheid. Maar ten tweede houdt de slechte kwaliteit van wetgeving verband met compromissen die misschien politiek begrijpelijk zijn, maar juridisch rammelen. Dan kijk ik vooral naar onszelf, kabinet en Kamers, als wetgevende macht. Met name het wegspelen van problemen naar de toekomst heeft bij milieu- en klimaatwetgeving geleid tot het ontkennen van de werkelijkheid. In de fiscale wetgeving gaat het doorgaans om de complexiteit, de uitvoering en de opsporing.”

De derde oorzaak is volgens Van Rooijen dat adviezen van de Raad van State te vaak onvoldoende serieus worden genomen. “Bezwaren, ook van juridische aard, worden al door het kabinet te vaak gebagatelliseerd, terwijl vervolgens noch de Tweede noch de Eerste Kamer hier iets mee doet, of hoogstens het punt gebruikt om politieke redenen, niet vanuit het argument van wetgevingskwaliteit. Ik maak deze opmerking met spijt juist ook in dit huis, dat toch zijn bestaansrecht mede ontleent aan het uitdrukkelijk juridisch wegen van wetgeving. Het heeft er alle schijn van dat er te vaak wordt gedacht vanuit de stelling dat als het politieke compromis bereikt is, een onderwerp er weer een tijdje tegen kan.”

Klik HIER om het volledige relaas van Martin van Rooijen te lezen. Bekijk HIER een filmpje.

© 8 februari 2022