Overgang naar nieuw pensioenstelsel vorm van onteigening
“Het pensioenrecht is een vorm van eigendomsrecht. Dit zal door niemand worden betwist. Maar dit heeft ook consequenties. Een van die consequenties is dat dit eigendomsrecht door verdragen en bij wet wordt beschermd. Gegeven deze bescherming is het de vraag hoe de overgang naar het nieuwe pensioensysteem, zoals dat is opgenomen en uitgewerkt in het voorstel van Wet toekomst pensioenen, moet worden aangemerkt. Het gaat hier om een van de kernpunten van dit wetsvoorstel.”
Deze woorden sprak Eerste Kamerlid Martin van Rooijen namens 50PLUS dinsdag 30 mei bij de behandeling in dee termijn van de voorgestelde nieuwe Pensioenwet. 50PLUS is tegen deze wet.
Van Rooijen wees erop dat door de regering de overgang naar een nieuw pensioenstelse wordt gezien als een regulering van het eigendomsrecht op pensioen. “Dat is bij de behandeling van dit wetsvoorstel een- en andermaal gebleken. Dat komt de regering goed uit, want dan kan zij in feite met één pennenstreek, en zonder tegenwerking, bij wet gemakkelijk de hele overgang reguleren, inclusief het passeren van bezwaar- en beroepsmogelijkheden, en dus “zonder gedoe”.
De regering doet daarbij een beroep op het gegeven dat de inhoud van het eigendom bij wet kan worden gereguleerd”, was de kritiek van de 50PLUS-Senator.
Hij stelde daar tegenover de opvatting dat deze overgang moet worden aangemerkt als een ontneming van het eigendomsrecht, lees: onteigening.
“Deze opvatting is niet alleen de opvatting van de fractie van 50PLUS, maar ook van ter zake kundige juristen. En naar mag worden aangenomen zal dat ook het oordeel worden van rechterlijke instanties wanneer zij tot oordelen worden geroepen. Deze opvatting heeft consequenties. Onder andere dat niet de wetgever, maar iedere individuele eigenaar degene is die bepaalt hoe met dit eigendomsrecht wordt omgegaan. Om die reden hoort hij ook een bezwaar- en beroepsrecht te hebben voor het geval zijn eigendom wordt aangetast.”
Van Rooijen vervolgde: “Het is duidelijk geworden dat mijn fractie, en ook anderen, de opvatting van de regering niet kunnen delen. Wij zien de overgang niet als het reguleren van de eigendom, maar als een ontneming van pensioenrechten. Immers per deelnemer vervallen al zijn pensioenrechten, en hiervoor in de plaats komen nieuwe pensioenambities, waarvan op dit moment zelfs aard en omvang nog niet eens vaststaan.”
Volgens Van Rooijen is het duidelijk zijn, dat de nieuwe Pensioenwet een enorm risico loopt om bij rechterlijke toetsing onderuit te worden gehaald.
“Dit risico is onaanvaardbaar voor de pensioengerechtigden, voor de pensioenfondsen en voor het vertrouwen in de Nederlandse rechtsstaat. En een negatief resultaat bij de rechter gaat uitlopen op problemen waarvan de omvang niet te overzien valt. Ga dat maar eens herstellen. Maar door het achterwege laten van het individueel bezwaar- en beroepsrecht zal zo’n toetsing moeten lopen via de burgerlijke rechter, en dan zijn we wel wat jaren verder.”
Lees HIER het volledige betoog van Van Rooijen.
© 30 mei 2023