Het is saai (druilerig en guur) herfstweer. Anders dan deze week. Die was allesbehalve saai. Het grote item was deze week wat mij betreft de gezondheidszorg.

Wederom is gebleken dat marktwerking in de zorg mijn handen niet op elkaar krijgt. We schreven het vorige week al. Het is m.i. onverkoopbaar aan je inwoners dat je een noodhulppost sluit. De gemeentelijke en provinciale politiek is het hier ook mee eens. Meerdere partijen hebben dan ook getracht om de hulppost in bedrijf te houden. Of om te zorgen dat het enige tijd werd uitgesteld.

 

50plus OldenzaalMaar ook een patiëntencollectief o.l.v. Wim Gaalman en ondersteund door Hetty Jansen-Kwast, Peter Spierz en Ineke en Kees Hukker, namens 50PLUS Oldenzaal, voerden de druk op. Zij mobiliseerden 16.000 inwoners in dit collectief. Dit leverde 12.000 digitale en 4000 fysieke handtekeningen op. 16.000 handtekeningen die het bestuur NIET in ontvangst wilde nemen. Dit is op zijn minst niet netjes, om het woord onbeschoft maar niet te gebruiken. Het resultaat was zeer onbevredigend. Op donderdagavond viel de beslissing: de hulppost moet dicht per 1 januari 2020. 

handtekeningenDaar zou je je bij neer kunnen leggen. Echter dat doen we niet. De Tweede Kamer en de minister zouden hier nog wat in kunnen betekenen. Wij gaan in ieder geval dinsdagmiddag die 16.000 handtekeningen aanbieden. De fractie van 50PLUS heeft al aangekondigd ze in ontvangst te willen nemen en uit de gemeentelijke politiek hebben we begrepen dat mogelijk meerdere partijen hierbij aanwezig zullen zijn.

Maar het kan nog gekker in de gezondheidszorg. In de zelfde regio is al aangekondigd om geen patiënten van het Zilveren Kruis meer te behandelen, omdat de financiën niet toereikend zijn. Je zou maar in Noord Oost Twente wonen. Dit is slecht voor al onze inwoners, maar buitengewoon slecht voor de oudere minder mobiele Twentenaar. Echt waardeloos.

brusselMaar er was meer deze week. Woensdag was de toelichting op de begroting. Burgerstatenlid Ria was daarbij aanwezig. Ikzelf mocht aanwezig zijn in Brussel voor de regio bijeenkomst Oost Nederland. Zeer nuttig vanwege het netwerken (ik heb o.a. een zeer verhelderend gesprek gehad met Marius Prins betreffende het fiasco Lithium Werks), maar ook met zeer interessante onderwerpen over slimme mobiliteit en energie, zoals de mogelijkheden van waterstof en de mogelijke Europese subsidies hierbij.

verzoekVolgende week gaan we uiteraard ook weer aan de bak. Dinsdagmiddag om 14.00 uur worden de handtekeningen aangeboden, maandag en dinsdag mag ik weer een tweetal democratiespelen begeleiden. Woensdag is een zeer intensieve dag. De ochtend zijn er diverse infosessies, ook over stikstofdepositie, daarna ben ik bij het Presidium en om 15.30 uur start de PS vergadering. Donderdag is Linda bij een bijeenkomst over natuurinclusief bouwen en ik zelf zal in Enschede aanwezig zijn in de museumfabriek. U ziet, vervelen gaan we ons deze week ook zeker niet.

Tot de volgende Keek, Fred

Lees hier de eerder verschenen  "Keek op de week"