Successen, hoe klein dan ook, mag je vieren!!

inbreng motieÉén van onze speerpunten in ons verkiezingsprogramma is het weer aan het werk krijgen van 45plussers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is een gegeven dat de afgelopen jaren veel 45plussers ongewild werkeloos zijn geworden.

Nu de economie weer aantrekt komen steeds meer werkelozen gelukkig weer aan het werk. Echter één groep blijft achter, de groep 45plussers die al langer zonder werk zit. Meer dan 50% van de werkelozen is 50 jaar of ouder.

Deze groep wil vaak graag weer aan het werk, echter door allerlei drogredenen lukt dit niet. Deze groep zou te vaak ziek zijn, uiteraard te duur en onbetrouwbaar. Niets is minder waar. Het is goed dat de werkeloosheid steeds minder wordt, maar het is stuitend dat de oudere werkeloze zich een slag in de rondte solliciteert, maar vaker dan anderen te horen krijgt dat er voor hem of haar geen plaats is in de herberg.

overleg50PLUS Overijssel zet zich al jaren in om hier verandering in te brengen, vaak met (wisselend) succes. Echter nu was de tijd weer rijp om te bezien of wij Gedeputeerde Staten weer eens wat meer te laten doen voor de door ons genoemde doelgroep. En we werden op onze wenken bediend. GS kwam met een Statenvoorstel om de komende periode 8,5 miljoen te investeren in wat zij noemen “Human Capital Beleid”. Het Statenvoorstel gaf een aantal malen aan dat er een tekort aan jongeren op de arbeidsmarkt ontstond en dat de bedreiging van vergrijzing op de loer lag. Een aantrekkende arbeidsmarkt en een tekort aan arbeidskrachten. Dit statenvoorstel gaf aan te willen (om- of bij-) scholen, er werden voorbeelden genoemd zoals statushouders bijv. echter geen woord over de oudere werkeloze.

uwvWij vinden het sowieso al vreemd dat men een groot deel van de door ons bedoelde groep niet eens in kaart heeft. Ja men weet wie er WW ontvangt. Maar moeilijker wordt het al bij de bijstandsgerechtigden, om  nog maar niet te spreken van die personen die al helemaal niet in beeld zijn bij de instanties, omdat bijv. hun partner werkt. Kortom dit Statenvoorstel was koren op onze molen. Wij hebben een motie gemaakt waarin we oproepen (zie motie) om deze groep in kaart te brengen, te bezien hoe we hun arbeid gereed zouden kunnen maken en ze te scholen. Deze motie zou mede worden ingediend door de Christen Unie, de PVV en het FvD. De CDA twijfelde nog.

Gisteren dienden we deze motie in. We werden al gewaarschuwd dat GS deze wilde ontraden. En dat impliceert dat de coalitiepartijen, dus een numerieke meerderheid, zou tegenstemmen. Het kostte heel veel lobby werk om andere partijen te overtuigen. In de beantwoording van GS werd ook duidelijk dat het college er eigenlijk niet aan wilde. In het debat kon ik gelukkig motiveren waarom wij nu juist wel vinden dat er meer aandacht naar deze groepering moet. Daarna was het afwachten. Zouden we een meerderheid kunnen krijgen voor ons voorstel. In gesprekken achteraf met sommige coalitiewoordvoerders bleek dat zij het er best moeilijk mee hadden.

Maar…. Gelukkig overwon bij de meesten het verstand en zag de meerderheid ook de noodzaak van onze motie in. Hij werd aangenomen met 38 stemmen voor en 9 tegen (VVD, SGP en PvdD). Ik begon er bovenaan al mee successen mag je vieren en dat doe ik dan ook. Ik ben blij met het resultaat. Zeker ook voor hen die het betreft.

Fred Kerkhof

(Fractievoorzitter 50PLUS Overijssel)