Wat speelde er de afgelopen week? Terwijl in de hele wereld mensen ziek worden van het “Corona virus”, lijkt het in Nederland vooralsnog mee te vallen met de uitbraak van dit virus. Kortom, dan kunnen wij ons weer druk maken om andere zaken.

moorkopananasZo speelt, na de zwartepieten discussie, de afgelopen dagen de belangrijke vraag op of de naam “Moorkop” nog wel van deze tijd is. De Hema was er als de kippen bij (zij waren ook één van de eersten die de Kerststol omdoopten in Feeststol), om de benaming te veranderen in chocoladebol. Maar de echt eerste was een veganistische (ik wist niet eens dat deze bestonden, maar enfin) banketbakker in Monster. En deze zou zelfs bedreigd worden door iemand die een Moorkop eiste. Dat dit meer een reclamestunt leek, laten we hier maar buiten beschouwing. Ze gingen een paar uur eerder dicht van de schrik en de bakker kreeg een podium bij Jinek. Of het e.e.a. bewust gebeurde durf ik niet te zeggen, maar goedkopere reclame op de televisie bestaat volgens mij niet.

Wat gebeurde er nog meer in de bv Nederland op politiek vlak? Nou best veel eigenlijk. Zo bleek donderdag dat onze verkeersminister coraCora van Nieuwenhuizen de cijfers van de stikstofuitstoot en andere fijnstoffen, die vrijkomen als Vliegveld Lelystad wordt geopend, niet met de Tweede Kamer te hebben gedeeld. Verder had ze de nacht van woensdag op donderdag doorgebracht in Aalsmeer om zelf de geluidsoverlast van Schiphol te ervaren. Ze gaf aan als een roos te hebben geslapen aan de zuidzijde van de Zwanenburgbaan. Dank je de koekoek; er vloog die nacht namelijk geen vliegtuig over haar heen. Toeval? Ik ben van mening dat toeval niet bestaat, maar vooruit laat ik uitgaan van het goede in de mens.
Dat dat laatste niet altijd goed uitpakt bleek uit de jaarcijfers van de Politieke integriteitsindex. Hierin ging de VVD ruim aan kop, met 12 gevallen, gevolgd door de PVV (6), de PvdA en D66 (5), CDA en GL (3), SGP en FvD (1) en met diverse lokale partijen door het hele land (16). Zie het staatje.

integriteit

Uiteraard speelde er nog veel meer deze week, denk aan onze boeren. Het protest van afgelopen woensdag ging niet door, de Farmers Defense Force uitte nog wat bedreigingen met als gevolg dat minister Carola Schouten en onze Minister President niet meer met de boeren wilden praten tenzij er excuses zouden worden gemaakt. Bijna allemaal zaken die met stikstofuitstoot te maken hebben. Zo wil het kabinet 350 miljoen uit trekken om boeren uit te kopen. Een beetje boerenbedrijf moet tussen de één en twee miljoen opbrengen dus dat gaat echt het verschil niet maken.

En last but not least in het stikstofdossier is de situatie in Noord Brabant. De Provinciale coalitie trok daar de stekker er uit. Nu moet men daar een nieuwe coalitie vormen. En hier komt het FvD om de hoek. Mogelijk gaan de CDA en VVD met die partij in zee. Dit leidde in Den Haag dan weer tot grote ophef van de heren Klaver (GL) en Jetten (D66). Het begint er steeds meer op te lijken dat de Landelijke verkiezingen er sneller aankomen dan voorzien.

50plus komt naar je toeIs er ook nog wat te melden op 50PLUS gebied? Jazeker. De eerste bijeenkomst van 50PLUS komt naar u toe, heeft in Amsterdam plaats gevonden. Op 20 februari komt 50PLUS naar het Noorden. Ze zijn dan in Assen bij de voetbalvereniging Achilles 1894. U bent van harte welkom om hier met ons van gedachten te wisselen.

En nu we het toch over 50PLUS hebben, ook in Overijssel waren we weer in touw afgelopen week. Ik zelf bezocht op dinsdag de politieke markt in Steenwijk. Belangrijkste item was het al dan niet insteken op windenergie in onze gemeente. De vele insprekers maakten al snel duidelijk dat het draagvlak ver te zoeken is. Het vreemde in dit dossier vind ik dat de gemeente niet meer insteekt op geothermie. Vorige week gaf ik al aan dat juist de Kop van Overijssel hier veel potentie heeft.

Woensdag was commissiedag. De fractie was de hele dag aanwezig om diverse onderwerpen te behandelen. http://www.overijssel.nl/bestuur/provinciale-staten/ U kunt ze hier teruglezen. Meest interessante onderwerpen deze keer waren de vermeende bemoeienissen van GS bij een onafhankelijke rapportage over grensoverschrijdend treinverkeer, https://www.rtvoost.nl/…/Gedeputeerde-Boerman-Geen-sprake-v… (met beeldmateriaal) en de wijze waarop retail in de toekomst moet worden aangepakt.

Volgende week een fractiedag, een “benen op tafel” sessie betreffende verkeer en vervoer, een kennisfestival over lokale energie en een debatwedstrijd; “op weg naar het Lagerhuis”, dus weer voldoende werk op de plank.

Tot de volgende Keek.
Fred