coronaEen andere Keek dan dat u van mij gewend bent. En dat kan ook haast niet anders. De wereld ziet er compleet anders uit. Logisch deze pandemie zet ieders leven in min of meerdere mate op zijn kop. Zaken die twee weken geleden volstrekt normaal waren zijn nu compleet anders. Op ieder gebied.

Ik heb er zelf voor gekozen om zo goed en kwaad als het kan in vrijwillige sociale isolatie te gaan. En dat zouden m.i. meer mensen moeten doen. Wil dat zeggen dat je helemaal de deur niet meer uit kan gaan?

Nee hoor maar dan wel onder strikte voorwaarden. Voor een wandelingetje en dus beweging zorg ik dat ik afstand houd van anderen. Boodschappen doe ik, maar ook hier met de restricties die gesteld zijn. Gelukkig zie ik dat de meesten zich aan de regels houden.

Dit Corona virus haalt bij sommigen het beste en bij anderen het slechtste boven. Ik schrik van het gegeven dat men juist in deze tijd misbruik maakt van anderen. Door voor niet bestaande doelen te collecteren. Door bij ouderen en zwakkeren in de samenleving binnen te dringen met allerlei verhalen (corona controles etc.) om zaken te verduisteren. Door aan te geven te willen helpen met het doen van boodschappen en zo de betaalpas of geld achter over te drukken.
Maar ook door te hamsteren. Iets wat op dit moment absoluut niet nodig is. Hierdoor worden diegenen die bezig zijn in vitale beroepen benadeeld, omdat zodra zij terug zijn, soms van levensreddende werkzaamheden, de schappen van de supermarkten leeg zijn.

samenMaar ook zie je initiatieven ontstaan die, hoe klein dan ook, laten zien dat we wel rekening houden met elkaar. Er worden kindertekeningen ingezameld voor eenzame ouderen. Ex zorgverleners melden zich massaal om mee te helpen deze crisis te handelen. Buurtinitiatieven (vaak via een buurtApp), bieden hulp aan de zwakkeren. Overtollige voorraden worden aangeboden aan voedselbanken. En sommige supermarkten houden rekening met hulpverleners en ouderen/zwakkeren in onze samenleving. Door hulpverleners de mogelijkheid te bieden hun boodschappen te bestellen, deze liggen dan klaar na het werk. En sommige supermarkten zijn de eerste twee uur alleen geopend voor ouderen.

Ik zelf woon in een klein dorp. De initiatieven met de buurtapp lopen hier prima. Onze buurtsuper bezorgt boodschappen bij de zwakkeren in de samenleving. Tekeningen worden via de supermarkt verdeeld. Allemaal pais en vree lijkt het. Maar ook hier gaat niet alles van een leien dakje. Vorige week werd er bij ons gecollecteerd voor het beteugelen van Corona, terwijl dit geen echte actie was. Ons buurtslagertje had op maandag zijn vleesvoorraad van woensdag al verkocht. Door buurtbewoners? Nee door mensen die hij nooit eerder had gezien. Tassen vol verkocht hij.

Kortom het haalt bij sommigen het goede boven en anderen zijn zo egoïstisch als het maar kan.

andriesheidemaPolitiek gezien is in de Provincie alles op een laag pitje gezet. We liggen niet stil, integendeel. Maar wel op afstand. Woensdagmorgen hebben alle partijen telefonisch met elkaar vergaderd. En dat doen we volgende week woensdag weer (of zo veel eerder als noodzakelijk). Ondernemers is toegezegd dat we proberen om de klap zo klein mogelijk te houden.
Heeft u woensdagavond om 22.00 uur onze Commissaris van de Koning nog horen spreken op RTV Oost? Zo niet dan raad ik u aan om dit terug te kijken. Andries Heidema (CvdK) had een prima boodschap over naoberschaop aan al onze inwoners. Ik was hier echt van onder de indruk.
Op dit moment, en ik heb dat in andere posts al meegegeven, is het geen tijd voor politieke tegenstellingen. Nu gaat het er om om samen de schouders er onder te steken. Om gezamenlijk deze crisis het hoofd te bieden.

Het belangrijkste nu is dat we op elkaar letten. Dat we elkaar helpen waar nodig. En dat kan op vele manieren. Ook al lijken sommige zaken heel klein, voor anderen kan het een wereld van verschil zijn.

Ik hoop dat jullie allemaal nog in goede gezondheid zijn. En niet alleen jullie maar ook jullie verwanten, familie, collegae en vrienden. Voor hen die wel zijn getroffen door dit verschrikkelijke virus; jullie wens ik beterschap en veel sterkte.

Als laatste wil ik iedereen, die op wat voor wijze dan ook, hulp bied aan de getroffenen, of die werkzaam is in één van de vitale beroepen, danken voor jullie inzet. Tevens spreek ik de hoop uit, dat men ook aan jullie terugdenkt na deze crisis.

Blijf of wordt snel weer gezond, tot de volgende Keek, Fred


Verkiezingsprogramma 50PLUS Overijssel

Klik HIER om het verkiezingsprogramma te lezen