windmill 62257 640Tijdens de raadsvergadering van 24 september jl. heeft de fractie van 50PLUS Hardenberg een motie vreemd ingebracht. De motie had betrekking op de leefbaarheid van het gebied Bergentheim, Kloosterhaar, Sibculo. Zoals bekend loopt er een onderzoek om in dit gebied te komen tot het plaatsen van windmolens. De motie vreemd is door de fractie van 50PLUS Hardenberg ingebracht omdat er uit de berichtgeving in Hardenberg.Nu  van 11 september jl. en de Stentor van 7 september jl. duidelijk is geworden dat er al plannen zijn om ook aan de Duitse kant van dit gebied windmolens te plaatsen.

Om te voorkomen dat de inwoners in het gebied Bergentheim, Kloosterhaar en Sibculo ingebouwd  worden met windmolens is de fractie van 50PLUS Hardenberg van mening dat er zo snel mogelijk overleg moet worden gepleegd over deze plannen met de Duitse autoriteiten met betrekking tot de plaatsing van windmolens.

De opdracht vanuit deze motie was aan het college van B&W om de plannen die er zijn voor het plaatsen van windmolens op het grondgebied van de gemeente Hardenberg even aan te houden totdat dus het gevraagde overleg had plaatsgevonden met de Duitse autoriteiten. Op het voorstel van de fractie van 50PLUS Hardenberg werd door o.a. de VVD fel gereageerd als zou de fractie van 50PLUS Hardenberg tegen de energietransitie zijn. Zelfs werd gesteld dat er geen vertrouwen was in het college door 50PLUS Hardenberg.

regionale energie strategieDit is een opmerking die helemaal nergens op slaat en ook niet in de motie aan de orde was. Overigens laten wij deze opmerking aan hen die deze hebben uitgesproken! Ondanks uitleg aan de overige raadsleden moeten wij helaas constateren dat het behalen van de energietransitie kennelijk bij de fracties die zo fel en onheus op ons reageerden ten koste mag gaan van de leefbaarheid van  onze inwoners. De fractie van 50 PLUS Hardenberg betreurt dat. Wat overigens haaks staat op dit geheel is dat het college in de begroting 2020 schrijft dat de gemeente Hardenberg samen met andere gemeenten een Regionale Energie Strategie wil opstellen.

Naar de mening van de fractie van 50PLUS Hardenberg vallen daar de autoriteiten in de grensgemeenten ook onder. De fractie van 50PLUS Hardenberg stelt zich geheel ten dienste van de inwoners van de gehele gemeente Hardenberg, is beslist niet tegen de voorgenomen energietransitie maar wenst de leefbaarheid van de inwoners, met name in het gebied Bergentheim, Kloosterhaar en Sibculo daarbij niet uit het oog te verliezen. Mogelijk dat er inwoners zijn die toch eens een gesprek met de fractie van 50PLUS  Hardenberg willen hebben. Dat kan! Laat ons dit weten door een mail te sturen naar 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op om een afspraak te maken.


Namens de Fractie 50PLUS Hardenberg


Gijs Schuurman    -    Linda Verschuur-Otter.

bron: De Toren 9 oktober 2019